Kamerbreed met Han ten Broeke, Michiel Servaes en Joël Voordewind

Source: J.H. (Han) ten Broeke i, published on Saturday, October 1 2016.

In Kamerbreed waren de buitenlandwoordvoerders van VVD, PvdA en ChristenUnie in de Tweede Kamer te gast: Han ten Broeke, Michiel Servaes en Joël Voordewind. Kees Boonman sprak met hen over het onderzoek naar de ramp met de MH17; over de ontwikkelingen in Turkije en over de oorlog in Syrië.

Internationaal juridisch onderzoek heeft aangetoond dat het vliegtuig van Malaysia Airlines op 17 juli 2014 door een BUK-raket uit de lucht is geschoten. Het wapen was uit Rusland afkomstig en is na de ramp ook weer naar Rusland getransporteerd.

Rusland kwalificeerde het onderzoek als ‘vooringenomen en politiek gemotiveerd’. In reactie daarop heeft minister Koenders van Buitenlandse Zaken de Russische ambassadeur in Nederland op het matje geroepen. Han ten Broeke (VVD), Michiel Servaes (PvdA) en Joël Voordewind (CU) debatteren over wat dit betekent voor de Russisch-Nederlandse betrekkingen.

Turkije weigerde afgelopen weekend voormalig GroenLinks-Europarlementariër Joost Lagendijk de toegang tot het land. Lagendijk woont en werkt al jaren in Turkije, onder andere voor een inmiddels gesloten krant en universiteit, die aan de Gülen-beweging verwant zijn. Turkije krijgt veel kritiek vanwege de politieke zuiveringen en inperking van de persvrijheid. Tegelijkertijd is het land ook belangrijk voor de Europese Unie vanwege de vluchtelingendeal. Hoe om te gaan met principes aan de ene kant en de weerbarstige realiteit aan de andere kant?

Turkije ligt ingebed tussen Europa en Syrië, waar de burgeroorlog in alle hevigheid woedt. Het Syrische leger is deze week een groot offensief begonnen tegen de rebellen in Aleppo, waar veel burgers het slachtoffer van zijn geworden.

Hebben Ten Broeke, Servaes en Voordewind nog hoop op een spoedig einde van de oorlog in Syrië of overheerst de machteloosheid?

De uitzending kunt u hier terugluisteren