Radiocolumn: kanker verslaan

Source: L.J.J. (Lambert) van Nistelrooij i, published on Monday, October 3 2016, 1:08.
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blog Lambert van Nistelrooij

Kanker verslaan

In de gezondheidszorg worden stevige vorderingen gemaakt met het bestrijden van allerlei ziekten. Voor kanker ligt dat wat moeilijker. Maar ook hier staan we aan de start van grote stappen vooruit. Dit leidt ik onder andere af uit drie successen, die vorige maand juist vanuit Brabant werden gemeld. Maar ook is er het voorstel in het Europees Parlement om van de bestrijding van kanker een Europees speerpunt te maken.

Vanuit de laboratoria van het vroegere Organon in Oss meldden onderzoekers de ontwikkeling van een middel, dat het immuunsysteem versterkt om het gevecht aan te gaan met foute kankercellen. Een echte doorbraak, die bij diverse kankervormen perspectief kan bieden. Met het Amerikaanse moederbedrijf MSD wordt nu gesproken over de verdere ontwikkeling, óók in Brabant. Een tweede succes komt uit Best, waar Philips Medical Systems een verbeterde versie van het medisch navigatiesysteem OncoSuite op de markt heeft gebracht. Het stelt artsen in staat veel exacter te werken door een beter inzicht in het celweefsel rond de tumoren. ASML in Veldhoven meldt een derde succes, een alternatief voor de aanmaak van medische isotopen voor bestralingsapparatuur. Voor de verdere doorontwikkeling worden de patenten en kennis ondergebracht in een apart bedrijf.

Goed nieuws. Onderzoek en ontwikkeling lonen. Zeker als we zorgen dat we in Brabant naast het uitvinden ook de productie in eigen hand houden. Goed voor nieuwe banen, maar zeker ook voor de patiënten, nu maar vooral in de toekomst. Door het genenonderzoek gaan we steeds meer naar een op de persoon toegepaste aanpak en begeleiding, waarbij preventie voorop komt te staan. Een andere ontwikkeling is de verdere specialisatie van ziekenhuizen. Door bijvoorbeeld de vorming van enkele topcentra voor prostaatzorg kunnen die de nieuwste en vaak ook duurdere methoden toepassen. Voorstellen hiervoor zijn in ontwikkeling.

In Europa is al een fors programma voor kankeronderzoek. De Nederlandse universiteiten en ziekenhuizen staan op dat terrein goed aangeschreven en doen goed mee. Ik vind dat deze aanpak versterking verdient. Om het onmogelijke mogelijk te maken. Die ambitie moeten we hebben, zeker als het om het bestrijden en voorkomen van kanker gaat.

Luister hier naar mijn column. Of lees ze hier. Geïnteresseerd in andere columns van mijn hand? Klik hier