PvdA: Klacht tegen Kroes

Source: P.J.G. (Paul) Tang i, published on Monday, October 3 2016.

Foto Flickr/Republica

De Europese Commissie van Jean-Claude Juncker moet de gedragscode voor zittende en voormalige eurocommissarissen flink aanscherpen. Het gevaar van belangenverstrengeling is te groot, zo blijkt uit recente onthullingen.

Dat schrijven ruim veertig sociaaldemocratische Europarlementariërs, op initiatief van het PvdA-lid Paul Tang, in een klacht aan de Europese Commissie. Als de Commissie de klacht niet naar tevredenheid beantwoordt, zal Tang de zaak aanhangig maken bij de Europese ombudsman. Paul Tang neemt dit initiatief aan de vooravond van het debat in het Europees Parlement over de affaire Kroes.

De reputatie van de Europese Commissie staat immers op het spel na de recente onthulling, dat oud-eurocommissaris Neelie Kroes van 2000 tot 2009 directeur was van een offshore vennootschap op de Bahama’s. Eerder bleek, dat oud-commissievoorzitter Jose Manuel Barroso al jaren een innig contact heeft met de zakenbank Goldman Sachs. Het is onverteerbaar dat Europese toppolitici kort na hun vertrek in dienst treden bij bedrijven, waarvoor zij eerder als politiek verantwoordelijken de regels opstelden. Dat is onaanvaardbare belangenverstrengeling. Het combineren van een eurocommissariaat met een baan in het bedrijfsleven kan uiteraard helemaal niet door de beugel.

In de brief vragen de ondertekenaars daarom om vier maatregelen:

-Uitgebreid onderzoek naar de beroepsmatige activiteiten van alle huidige en voormalige Eurocommissarissen.

-Herziening van de huidige gedragscode voor eurocommissarissen door:

het invoeren van sancties, zoals het terugvorderen van pensioen of overbruggingstoelage

het invoeren van afkoelingsperiode van drie jaar

oud-eurocommissarissen, die bij bedrijven gaan werken, moeten onder hetzelfde regime vallen, dat voor alle lobbyisten is opgesteld.

-Versterk de rol van het Europees Parlement. Ook het EP moet - naast commissie en raad - schending van de gedragscode kunnen aanmelden bij het Europese Hof. Het EP moet ook het recht krijgen zelf mogelijke overtreders aan de tand te voelen.

-Er moet een wettelijk bindend en volledig lobbyregister komen voor belangenbehartigers in alle Europese instituties. “Grote bedrijven lijken met hun miljoenen politieke invloed te kopen. Hierdoor staat de geloofwaardigheid van de Europese Commissie op het spel. Dit mogen we niet laten gebeuren.Europa is er voor alle mensen. Het moet er daarom voor zorgen dat er eerlijke regels zijn, waar bedrijven zich aan moeten houden”, aldus Tang.

(Persbericht 3 oktober 2016)