D66: Handel in marteltuigen moet stoppen

Source: M.R. (Marietje) Schaake i, published on Tuesday, October 4 2016, 2:04.

D66-Europarlementariër Marietje Schaake wil dat de handel in goederen die worden gebruikt voor marteling en de doodstraf wordt uitgebannen. Vandaag neemt het Europees Parlement haar rapport aan dat de Europese export controle regels voor dit soort goederen verder zal verscherpen. Schaake: "Het uitbannen van de doodstraf en marteling is een belangrijk doel van het Europees handels- en buitenlandbeleid. De EU veroordeelt de doodstraf en marteling altijd en overal. Daarom is het essentieel dat we een sterk en geloofwaardig beleid hebben om te zorgen dat Europa niet bijdraagt aan dit soort praktijken. Ik heb er vertrouwen in dat zowel het Parlement als de lidstaten zich achter het compromis dat er nu ligt zullen scharen." Het wetsvoorstel betreft onder andere producten als knuppels en schilden met spijkers erop, stroomstootgordels die bij gevangenen om kunnen worden gedaan en verschillende soorten boeien.

Verbreding wetgeving

Belangrijke onderdelen van de nieuwe wet zijn een verbod op marketing, een verbod op doorvoer door de EU en het feit dat Europese bedrijven ook niet meer op mogen treden als tussenpersoon voor deals met dit soort producten. Schaake: "Met dit voorstel verbreden we de reikwijdte van de wetgeving, zodat we meer van de wereldwijde handel in deze producten treffen en ervoor zorgen dat Europeanen er niet bij betrokken zijn. In de toekomst moet worden gekeken of we ook Europese burgers die buiten Europa handelen in deze producten onder de wet kunnen laten vallen. De EU is het grootste handelsblok ter wereld, dus onze exportcontrole wetten hebben effect op wereldwijde handelsstromen. Zo kunnen we via handelsbeleid onze waarden versterken."

Mensenrechten

“Het is essentieel dat we de verbinding tussen mensenrechten en handel blijven maken", zegt Schaake. Ook op andere vlakken pleit zij ervoor dat de EU een streng exportcontrole beleid voert, zoals bij wapenhandel, maar ook dat de EU handelsverdragen alleen sluit met landen in ruil voor harde garanties op het gebied van mensenrechten en dat verdragen het op regels gebaseerde handelssysteem versterken. "We moeten zorgen dat we als Europa ons economische gewicht gebruiken om onze waarden in het buitenland te versterken en respect voor mensenrechten af te dwingen. Naast de afspraken op papier is er ook politieke moed nodig om andere landen er ook echt aan te houden."