AD: Europa legt de handel in marteltuig verder aan banden

Source: M.R. (Marietje) Schaake i, published on Tuesday, October 4 2016, 2:04.

Algemeen Dagblad

FRANS BOOGAARD

Europa neemt vandaag scherpere regels aan voor de handel in marteltuig. Verkoop is al sinds 2005 verboden, maar voortaan is ook doorvoer en promotie op handelsbeurzen taboe. Daarnaast kan Brussel straks veel eenvoudiger nieuwe producten of artikelen toevoegen aan de lijst van verboden middelen.

,,We leggen de lat voor dit soort producten veel hoger", aldus D66-Europarlementariër Marietje Schaake, die de afgelopen maanden namens het Parlement met Commissie en lidstaten over de nieuwe regels naar eigen zeggen 'pittige onderhandelingen' voerde. ,,Het gaat misschien niet om enorme hoeveelheden, maar toch is het belangrijk het net verder te sluiten en bestaand beleid tegen marteling en doodstraf meer inhoud te geven."

Cijfers over de omvang van deze volgens haar nogal schimmige handel heeft ze niet. ,,Geen enkel bedrijf zal trots bekendmaken dat het stroomstootwapens aan een dictatuur levert." Soms is de scheidslijn ook moeilijk te trekken. Politieschilden zijn okay, met spikes erop wordt het een ander verhaal. Pharmaceutica kunnen even goed dienen voor een dodelijke injectie als voor een narcose bij een levensreddende operatie. Elektrische stoelen worden voor zover bekend nergens in Europa geproduceerd. Commissie en Parlement hadden meteen nog wel een flinke stap verder willen zetten door ook de financiële en verzekeringswereld helemaal uit de handel in marteltuig weg te halen, maar dat was voor een aantal lidstaten een brug te ver. Schaake: ,,Dat zetten we al meteen op de lijst voor de volgende herziening in 2020."