EU-sancties Rusland voor bombardementen Syrië

Source: M.R. (Marietje) Schaake i, published on Wednesday, October 5 2016, 2:20.

D66 wil EU-sancties Rusland voor bombardementen Syrië

Marietje Schaake wil dat de Europese Unie een stevigere rol inneemt om de oorlog in Syrië te stoppen. De afgelopen dagen werd een nieuw dieptepunt bereikt in het brute geweld tegen burgers in de stad Aleppo. “D66 wil dat Europa sancties oplegt aan Rusland vanwege de bombardementen die de regering uitvoert in Syrië. We kunnen niet langer afwachten vanwege verdeeldheid tussen EU lidstaten terwijl ziekenhuizen, scholen en humanitaire konvooien worden gebombardeerd. De gevolgen voor de bevolking van Syrië zijn desastreus, en slaan over op de rest van het Midden-Oosten en Europa zelf."

Eenduidige Europese strategie

D66 wil dat EU-buitenland chef Mogherini opnieuw een gemeenschappelijke EU strategie ontwikkelt. Juist nu de gesprekken tussen de VS en Rusland zijn stuk gelopen is dit belangrijker dan ooit. Vandaag komen leiders van Frankrijk, Groot-Brittannië, Italië, Duitsland en de VS bijeen om over het conflict te vergaderen. Schaake: "Een verdeeld Europa is een zwak Europa. In al het gekissebis tussen de Europese leiders over de opvang van vluchtelingen en het sluiten van schimmige deals met derde landen, vergeten ze de bron van het kwaad volledig: de oorlog zelf.”

Oorlogsmisdaden

D66 wil dat alvast wordt gewerkt aan het verzamelen van bewijsmateriaal over oorlogsmisdaden en misdaden tegen te menselijkheid. Schaake zal tijdens het debat voorstellen middelen daarvoor vrij te maken: "Rechtvaardigheid voor slachtoffers lijkt ver te zoeken nu, maar is essentieel, we moeten nu al doen wat we kunnen om daders later te kunnen berechten.”

Vanmiddag debatteert het Europees Parlement over de situatie in Aleppo, morgen wordt er gestemd over een resolutie. Daarop volgt een uitgebreide resolutie over Syrië aan het einde van oktober. Vanaf 15:00 is het debat over Syrië hier live te volgen.