Europese week van de regio's en steden

Source: L.J.J. (Lambert) van Nistelrooij i, published on Tuesday, October 11 2016, 1:09.
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blog Lambert van Nistelrooij

Gisteren vond de officiële opening plaats van de Europese Week van regio’s en steden. Europa krijgt de kans om meer zichtbaarheid te geven aan de succesverhalen van het Europese Structuur- en Investeringsfonds (ESI Fonds). Dit is belangrijk omdat we zo Europa dichter bij de burger kunnen brengen in tijden waar de EU onder vuur ligt. De volgende boodschap is dan ook voor mij de rode draad door deze week heen: Europa moet meer communiceren over haar geslaagde investeringen. Dit is ook het standpunt van mijn artikel "Cohesion Policy: Out of sight, out of mind?" gepubliceerd in Parliament Magazine.

Een goed voorbeeld is het event van de RegioStars Awards die naadloos aansluiten met wat ik bedoel met ‘Laat de Sterren fonkelen’. Succesvolle projecten die mede zijn mogelijk gemaakt met Europese gelden krijgen zo de media-aandacht die ze verdienen. Als juryvoorzitter maak ik vanavond de winnaars bekend in Bozar. Bij de genomineerden hoort ook ‘CrossRoads’, een samenwerking tussen Vlaanderen en Noord-Brabant.

Op 12 oktober spreek ik op de conferentie ‘Urban Agenda’ georganiseerd door de German Association of Towns and Municipalities. Nederland heeft een voorname rol in het nieuw Europees stedelijk beleid met het Pact van Amsterdam. Deze overeenkomst tussen de EU en de steden maakt het mogelijk voor de steden om rechtstreeks toegang te krijgen tot EU-fondsen. Minder bureaucratie. De eerste city-deals zijn al een feit.

Op 13 oktober ben ik panellist in een high-level debat over regionale innovatie. Als rapporteur voor het tussentijdsrapport over de Regiofondsen debatteer ik mee over de toekomst van de Regiofondsen na 2020. Een vereenvoudiging van de procedures betekent dat een financiering van regionale projecten sneller kan. Zo verliezen we geen tijd.

Een overzicht van alle evenementen deze week vindt u hier.