Eerste resultaten sjoemeldieseltesten slechter dan verwacht

Source: G.J.M. (Gerben-Jan) Gerbrandy i, published on Friday, October 14 2016.

Gerben-Jan Gebrandy (rapporteur van de Europese Dieselgate enquêtecommissie) en D66-Kamerlid Stientje van Veldhoven zijn geschokt door de eerste resultaten van de RDW-testen van de sjoemeldiesels.

Vandaag maakte het kabinet bekend dat de Rijksdienst voor het wegverkeer (RDW), 16 van de 30 opnieuw geteste voertuigen aanmerkt als "verdacht". Vandaag blijkt dat er ook grote problemen zijn met dieselauto´s die in Nederland zijn goedgekeurd (van verschillende automerken). Gerbrandy: "Deze resultaten zijn nog slechter dan verwacht. Het blijkt dat de Nederlandse autoriteiten veel sjoemeldiesels hebben goedgekeurd en bevestigen het beeld dat uit onze parlementaire enquêtecommissie kwam op basis van emissietesten in andere Europese landen."

Bewijslast

Gerbrandy steunt de aanpak van het Kabinet om de bewijslast bij de verdachte autofabrikanten te leggen; "Laat de boosdoener maar uitleggen waarom de uitstoot veel te hoog is en hoe ze de auto gaan herstellen om te voldoen aan de gedane beloftes. Gebeurt dat niet of niet overtuigend genoeg, dan moet de typegoedkeuring worden ingetrokken. Daarnaast moeten verplichte terugroepacties worden ingezet voor het bestaande wagenpark. De huidige vrijblijvende aanpak in Europa werkt te langzaam en creëert onzekerheid voor de automobilist en lost het probleem van vuile lucht door illegale diesels niet op." Wat D66 betreft is het helder dat het huidige systeem van toezicht niet functioneert. Van Veldhoven: "Ook in Nederland zijn we niet ontsnapt aan sjoemeldiesels. De minister moet nu bij de Europese onderhandelingen blijven pleiten voor onafhankelijk en streng toezicht op de nationale typekeuringen. Op dit moment winkelen de autofabrikanten net zo lang tussen verschillende nationale autoriteiten totdat iemand een stempel zet."

Update

Ook blijkt dat veel diesels van Volkswagen nog geen nieuwe software update hebben gekregen. Van Veldhoven: "Nog lang niet alle diesels van Volkswagen die in Nederland met illegale software rondrijden hebben een update gekregen. Dat is onacceptabel. De update kan de uitstoot van veel te veel schadelijke stoffen namelijk verminderen en dat is in het belang van ons allemaal. Minister Schultz moet ervoor zorgen dat alle auto's teruggaan naar de garage, zeker nu uit onderzoek dat is uitgevoerd naar aanleiding van een motie van D66 blijkt dat een update geen nadelige gevolgen heeft voor de rijeigenschappen, het motorvermogen of het brandstofverbruik."