Uitstel CETA beschadigt EU

Source: M.R. (Marietje) Schaake i, published on Tuesday, October 18 2016, 2:03.

D66-Europarlementariër Marietje Schaake noemt het uitstel van goedkeuring van CETA door Europese handelsministers een beschadiging van de EU. Schaake: "Dit uitstel ondermijnt de geloofwaardigheid en impact van de EU, en is een belediging aan Canada, onze nauwste bondgenoot. CETA is een goed verdrag met echte voordelen voor Europa, dus deze stap is onbegrijpelijk. Met CETA zouden we markttoegang in Canada vergroten en onze samenwerking met Canada om oneerlijke handel tegen te gaan versterken."

Bom onder handelsbeleid

Het verdrag werd nog niet goedgekeurd omdat het Waalse Parlement de Belgische regering weigert toestemming te geven. Schaake waarschuwt voor de gevolgen van verder uitstel of zelfs afstel van goedkeuring van CETA. Schaake: "Als we geen verdrag kunnen sluiten met de Canadezen, met wie dan wel? Onze onderhandelingspartners zullen ons niet meer serieus nemen. Dit uitstel is daarmee een potentiële bom onder het Europees handelsbeleid."

Onderlinge concurrentie

Als de EU niet meer kan onderhandelen, zullen lidstaten dat zelf moeten gaan doen. "Dat zou leiden tot breuken in de interne markt en onderlinge concurrentie in handelsverdragen met derde landen. Dan krijgen we én lagere standaarden én minder economische kansen, omdat iedereen derde landen de 'beste' deal zou willen geven, dat is een situatie die we niet moeten willen.", aldus Schaake. Aan het eind van deze week vindt een Europese Top plaats, daar moeten de regeringsleiders alsnog CETA bekrachtigen, vindt de D66'er.