Analyse - Krijgt premier steun voor zijn Oekraïne-compromis?

Source: J.H. (Han) ten Broeke i, published on Thursday, October 20 2016.

Vanavond laat in Brussel, tijdens een werkdiner van de Europese regeringsleiders, moet het gebeuren. Dan presenteert minister-president Rutte zijn antwoord op het Nederlandse Oekraïnereferendum. Een A4'tje zal hij niet uitdelen in de dinerzaal op de bovenste verdieping van het Justus Lipsiusgebouw, het wordt een mondelinge toelichting. Tijdens en na het diner praten de leiders erover, ook in de wandelgangen.

De tijd dringt, want Rutte heeft nog tien dagen. Dan verloopt de deadline van de Tweede Kamer om het Oekraïneverdrag te verwerpen of goed te keuren.

Ruttes oplossing is een compromis: een juridisch bindende verklaring van alle EU-regeringsleiders die aan het Oekraïneverdrag wordt geplakt met daarin drie voorwaarden van Nederland. Zo mag het Oekraïneverdrag geen uitzicht bieden op het EU-lidmaatschap, geen veiligheidsgarantie zijn in tijden van oorlog en mag er geen extra geld naar Kiev gaan.

Zelfs Ruttes eigen VVD geeft nog geen groen licht. 'Hij zal een substantieel deel van de drie Nederlandse zorgpunten moeten realiseren', zegt VVD-Kamerlid Han ten Broeke. 'Lukt dat niet of nauwelijks, dan resteert alleen de optie van het indienen van een intrekkingswet.'

Lees het hele artikel in De Volkskrant of via Blendle