Verbetering relaties met Iran alleen op basis van mensenrechten

Source: M.R. (Marietje) Schaake i, published on Tuesday, October 25 2016, 2:11.

D66-Europarlementariër Marietje Schaake wil dat de Europese Unie alleen de relaties met Iran versterkt als daar een verbetering van de mensenrechtensituatie in Iran tegenover staat. Vandaag stemde D66 tegen een rapport over de relaties tussen Iran en de EU na het tekenen van de nucleaire deal vorig jaar. Schaake: "Vooropgesteld: D66 steunt de nucleaire deal. Het tekenen daarvan was een groot succes voor de EU en internationale samenwerking, die zijn zeldzaam tegenwoordig. Nu is er ruimte om alle aandacht te geven aan een bredere agenda voor contacten met Iran, wat altijd al onze prioriteit was. Maar bovenaan die agenda moeten mensenrechten en een verbetering van de leefomstandigheden voor de Iraanse bevolking staan."

Rol in de regio

De spanning in het Midden-Oosten loopt steeds verder op en Iran speelt daarin een gevaarlijke rol. Schaake: "Het Iraanse regime verleent nog altijd steun aan het moorddadige beleid van Assad, die al jaren bezig is met een gruwelijke campagne tegen zijn eigen bevolking. Ook steunt Iran de militaire vleugel van Hezbollah. Die destabiliserende rol in het Midden-Oosten moet de EU aankaarten en veroordelen. Dat geldt net zo goed voor andere landen, zoals bijvoorbeeld Saoedi-Arabië."

Potentiele samenwerking

Schaake benadrukt dat het niet de bedoeling is om Iran in een isolement te drukken. "Onder de nucleaire deal zijn een deel van de sancties opgeheven en er zijn wel degelijk kansen voor samenwerking op bijvoorbeeld handel, milieu of energie en we zijn bereid om daar naar te kijken. Maar dat kan alleen onder de voorwaarde dat het Iraanse regime een andere koers gaat varen op het gebied van de rechten van vrouwen, minderheden en LHBTI's, de doodstraf, marteling, persvrijheid en vrijheid van meningsuiting. Die eisen zagen wij niet terug in dit rapport, geschreven door een sociaaldemocratische rapporteur, en daarom hebben we er tegen gestemd", aldus de D66'er.