100.000 x Louis (of Arjen)

Source: P.J.G. (Paul) TangĀ i, published on Tuesday, October 25 2016.

Foto Flickr

Weten wij wat van waarde is? Ik denk aan Louis die met een Melkertbaan ervoor zorgde dat het pleintje in de Amsterdamse binnenstad vrij van spuiten en junkies bleef. Hierdoor werd het pleintje terugveroverd en konden kinderen er veilig spelen.

Ik denk aan Arjen die in dienst van de gemeente vol enthousiasme en energie de jeugdafdeling bij mijn voetbalclub SDZ opzette en daarmee de basis voor een opnieuw bloeiende vereniging legde. Het werk van Louis en Arjen was van grote waarde. Daarvoor moeten we willen betalen.

Nederland vertrouwt nog te veel op de markt. Maar geen bedrijf had Louis of Arjen ingehuurd voor dat werk. Dat werk zou zijn blijven liggen als we niet als gemeenschap de portemonnee trekken voor werk dat goed is voor ons. Bovendien bieden we mensen een nieuwe kans. Arjen is weer elders aan de slag gegaan; van Louis weet ik het niet maar het zou me niet verbazen als ie weer in een kaartenbak is beland.

Ik zie dus graag 100.000 mensen als Louis en Arjen. Er zijn veel andere voorbeelden te geven, zoals mij is gebleken in gesprekken met de afdelingen Groningen en Rotterdam. Er is zo veel goed werk dat blijft liggen dat niet door de markt zal gebeuren en dat te veel aan overbelaste vrijwilligers wordt overgelaten.

Daarom vind ik het mooi dat het nieuwe verkiezingsprogramma voor 100.000 publieke (basis)banen pleit.