Bondgenoten gezocht bij afwikkeling MH17

Source: J.H. (Han) ten Broeke i, published on Wednesday, October 26 2016.

Nederland moet voorkomen dat het alleen komt te staan bij de afwikkeling van de aanslag op vlucht MH17. Die oproep zal de Tweede Kamer vandaag doen in het MH17-debat.

Het was geen teken van eenheid toen de Nederlandse ambassadeur Renée Jones-Bos onlangs in Moskou op het matje werd geroepen, zegt PvdA-Kamerlid Servaes. „Ze stond daar in haar uppie vol in de Russische wind.” Terwijl het toch vijf landen van het gemeenschappelijk opsporingsteam waren geweest (Nederland, Oekraïne, Australië, Maleisië, België) die wezen op de Russische betrokkenheid bij de aanslag.

„Het is nogal eenzaam dat Nederland als enige Rusland kapittelt”, zegt CDA-Kamerlid Omtzigt. „Op z’n minst de landen van het JIT moeten samen optrekken.”

Internationale steun is helemaal van belang als de daders voor een rechter moeten verschijnen, zegt VVD-Kamerlid Ten Broeke. „Als berechting in Nederland de voorkeursoptie is, staan we nogal in beeld.”

Het wordt tijd dat EU-buitenlandchef Mogherini druk zet op Rusland om ervoor te zorgen dat het meewerkt aan de berechting van de daders, zegt SP-Kamerlid Van Bommel. „Dat voorkomt dat Rusland zich alleen op Nederland focust.” Kamerlid Sjoerdsma (D66): „Het kabinet moet via de VN Rusland houden aan eerdere beloftes en zeggen: u heeft mee te werken.”