Debat Europese begroting 2017: voorkomen is beter dan genezen

Source: L.J.J. (Lambert) van Nistelrooij i, published on Wednesday, October 26 2016, 1:20.
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blog Lambert van Nistelrooij

Deze week in Straatsburg wordt de balans opgemaakt voor de Europese begroting voor 2017. We zijn nu bijna halverwege de financiële periode 2014-2020, maar de uitvoering, goedkeuring en financiering van projecten verloopt moeizaam Gisteren sprak ik hierover in de plenaire vergadering in het Europees Parlement te Straatsburg.

Het is positief dat de Europese Commissie de onbetaalde rekeningen heeft teruggedrongen van 25 miljard euro naar 3,9 miljard. Maar problemen oplossen is één ding. Problemen voorkomen daarentegen, is een heel ander verhaal.

We hebben nu de cijfers en gegevens beschikbaar van de operationele programma’s. We weten dus wat ons te wachten staat voor de resterende financiële periode. Vorige week al hebben de netto-investeerders - waaronder Nederland - te horen gekregen dat zij een grote som geld van Europa teruggestort krijgen.Het is begrijpelijk dat sommige lidstaten zich nu verheugen. . Maar over enkele jaren, zodra de vertragingen in uitvoering van projecten worden ingehaald, moeten die landen dezelfde sommen weer terug overmaken naar Europa. .

Deze houding is op de lange termijn schadelijk voor het vertrouwen van de mensen in de EU. Daarom werk ik momenteel binnen de Commissie Regionaal Beleid aan een resolutie die een duurzamere oplossing mogelijk maakt. De financiële periode is al bijna halverwege, terwijl nog maar een fractie van de goedgekeurde investeringsprojecten zijn opgestart. Dit komt omdat het merendeel van de projecten tegen een muur van administratieve rompslomp loopt. Een vereenvoudiging van de procedures is hard nodig, zodat projecten sneller worden goedgekeurd én gefinancierd worden. Bovendien moet de Commissie meer en beter communiceren over haar succesvolle investeringen. Anders blijft de meerwaarde van Europa onzichtbaar voor de burger.

Gelukkig heeft de Vicevoorzitter van de Europese Commissie Kristalina Georgieva, Eurocommissaris voor Begroting, geluisterd naar mijn kritiek. Ze is het met mij eens dat deze begroting er een moet zijn van resultaten. De Commissie erkent dat de financiering en uitvoering van projecten veel te traag verloopt. Daarom onderzoekt de Europese Commissie, in overleg met de lidstaten, wat zij kan doen om de uitvoeringen van de programma’s te versnellen.

Als de Commissie dit niet bijstuurt, kan ik al voorspellen wat er over twee jaar gebeurt: dan schreeuwt iedereen “Moord en Brand” dat Europa handen vol geld kost.

Kijk hier terug naar mijn speech en het antwoord van de Commissaris.