D66 wil Europese strategie over strijd om Mosul

Source: M.R. (Marietje) Schaake i, published on Friday, October 28 2016, 2:23.

D66-Europarlementariër Marietje Schaake wil dat er een Europese strategie komt voor de wederopbouw van (Noord) Irak komt. Het Europees Parlement nam gister een resolutie aan die oproept de bevolking en de verschillende (etnische) minderheden in Noord Irak te beschermen. Ook moet meegewerkt worden aan de terugkeer van de miljoenen ontheemden, na het verjagen van ISIS. Schaake: "De bevrijding van Mosul op ISIS is van groot belang maar zal waarschijnlijk gepaard gaan met een nieuwe humanitaire crises en wederopbouw. Ook moet aan verzoening en rechtvaardigheid worden gewerkt. Nu is het moment voor de EU om, samen met haar (internationale) partners, een strategie te ontwikkelen."

Humanitaire gevolgen strijd om Mosul

De strijd om Mosul zal verregaande gevolgen hebben voor de burgerbevolking. De VN waarschuwt nu al dat 1 miljoen burgers uit Mosul zullen vluchten. Alleen voor deze groep is tussen de 0.4 en 1.8 miljard dollar nodig. Schaake: \"Dat opvanglocaties problemen ondervinden komt onder andere omdat er niet genoeg geld beschikbaar is. Zo is van de benodigde 861 miljoen dollar voor het internationale fonds voor humanitaire hulp aan Iraq slechts een derde overgemaakt. Op het geheel van de benodigde financiële steun aan Irak valt de extra 30 miljoen dollar die de EU in september beschikbaar stelde in het niets\".

Territoriale integriteit

Ook de wederopbouw van Irak, na het verjagen van ISIS zal velen miljarden dollars en veel tijd kosten. De terugkeer van vluchtelingen en ontheemden, waaronder minderheden, is afhankelijk van een legitieme, stabiele regering in Bagdad. Schaake: "Het is essentieel dat EU Buitenlandchef Mogherini zo snel mogelijk met een plan komt over hoe Europa Irak kan helpen met het herstel van het land. Er moeten financiële middelen beschikbaar komen, en de politieke dialoog tussen de verschillende etnische en religieuze groeperingen en minderheden moet op gang komen. Het doel is de vorming van een inclusieve, duurzame regering, die de fundamentele rechten van alle bevolkingsgroepen in Irak respecteert. Belangrijk is dat regionale spelers bij dit proces worden betrokken, maar dat de territoriale en politieke integriteit van Irak wordt gewaarborgd."