Vragen over de subsidie ten behoeve van tijdschrift OneWorld

Source: J.H. (Han) ten Broeke i, published on Wednesday, November 2 2016.

Vragen van het lid Ten Broeke (VVD) aan de minister van Buitenlandse Zaken over de subsidie ten behoeve van tijdschrift OneWorld (ingediend 2 november 2016).

Vraag 1

Bent u bekend met het (online) tijdschrift OneWorld? Klopt het dat dit magazine tot nu toe via de Nationale Commissie voor internationale samenwerking en Duurzame Ontwikkeling (NCDO) subsidie heeft ontvangen, al wordt deze op dit moment afgebouwd? Zo ja, hoeveel subsidie is de afgelopen jaren verstrekt ten behoeve van de publicatie van OneWorld?

Vraag 2

Welke doelstelling had en heeft de subsidie ten behoeve van OneWorld? Klopt het dat het Ministerie van Buitenlandse Zaken de subsidie heeft verstrekt in het kader van het stimuleren van ‘mondiaal burgerschap’? En hoe verhoudt de doelstelling waarmee deze subsidie is verstrekt zich tot de doelstellingen van buitenlands beleid?

Vraag 3

Welke doelstellingen en voorwaarden waren en zijn er aan de subsidie verbonden? In hoeverre is hier door OneWorld aan voldaan? Hoe is, in lijn met de zogeheten ‘methode-Duisenberg’, gemeten of de activiteiten bijdroegen aan het behalen van de doelstellingen? En aan de hand van welke concrete resultaten is de subsidie geëvalueerd?

Vraag 4

Wat is mondiaal burgerschap? Is mondiaal burgerschap de afgelopen jaren toegenomen? Welke concrete bijdrage heeft OneWorld en de Nederlandse subsidie daaraan geleverd? En hoe en door wie is en onderzocht wat mondiaal burgerschap is en welke bijdrage OneWorld aan het stimuleren ervan heeft geleverd?

Vraag 5

Hoe beoordeelt u het verwijt van de uitgeverij van Vice Versa, het vakblad over ontwikkelingssamenwerking, dat dit vakblad in vergelijking met OneWorld oneerlijk is behandeld en dat de goudomrande overgangsregeling in het kader van de subsidie-afbouw moet worden gezien als “oneerlijke concurrentie” die “niet meer van deze tijd is”? 1)

Vraag 6

Betekent de afbouw van steun dat noch OneWorld, noch de NCDO, enige vorm van directe of indirecte subsidie meer van de Rijksoverheid zullen ontvangen?

Vraag 7

Subsidieert het Ministerie van Buitenlandse Zaken, al dan niet in het kader van mondiaal burgerschap, nog meer (online) tijdschriften? Zo ja, welke?