Principes boven migratie deal met Turkije - Main contents
D66-Europarlementariër Marietje Schaake veroordeelt de reeks gebeurtenissen in Turkije van vannacht en verwacht dat EU leiders, waaronder EU-Buitenlandchef Mogherini en Eurocommissaris Hahn deze zullen beantwoorden met concrete acties. Het is essentieel dat EU lidstaten en hun overheden principes niet ten koste laten gaan van de migratie deal met Turkije.
De twee leiders en 11 politici van de Democratische Partij van de Volkeren werden vanochtend opgepakt. Tijdens de acties werd de toegang tot sociale media in Turkije geblokkeerd. Schaake: "Het is onacceptabel dat het oppakken van politici, journalisten en burgers zonder gevolg blijft doorgaan. De Turkse overheid gebruikt de coup poging, welke door de EU is veroordeeld, als een dekmantel om dissidenten het zwijgen op te leggen."
Woorden omzetten in daden
In een verklaring beloofden Mogherini en Hahn de situatie in Turkije te blijven volgen. Schaake: "De EU ‘volgt’ de situatie in Turkije al maanden. President Erdogan weet inmiddels heel goed dat deze woorden eigenlijk betekenisloos zijn. Er is behoefte aan meer EU leiderschap. Wat er vanochtend in Turkije is gebeurd kan worden toegevoegd aan een lange lijst ontwikkelingen waarin de Turkse autoriteiten hun verplichtingen de rechtstaat, democratische principes, mensenrechten en persvrijheden, te respecteren ernstig hebben verzaakt. Eerder deze week werden medewerkers van de krant Cumhuriyet gearresteerd. Het is nu tijd dat de EU concrete gevolgen verbindt, bijvoorbeeld door te erkennen dat de afspraken over migratie negatief uitpakken, en door onderhandelingen over toetreding te bevriezen totdat er duidelijke verbeteringen zijn in het respect voor de rechtstaat."
EU-Turkije migratie deal
De EU heeft zichzelf enorm afhankelijk gemaakt van Turkije door de in maart 2016 overeengekomen ‘EU-Turkey statement’. Schaake: "Het gevolg van deze schimmige deal, die nooit openbaar is gemaakt en waarover het Europees Parlement geen zeggenschap kreeg, is dat Turkije nu de macht in handen heeft. Het EU-buitenlandbeleid is een lege huls als niet gereageerd wordt op grove mensenrechtenschendingen, uit angst dat er dan meer asielzoekers naar Europa zullen komen."