Plenair debat uitkomst referendum

Source: J.H. (Han) ten Broeke i, published on Tuesday, November 8 2016.

Vanavond: plenair debat over de uitkomst van het referendum met betrekking tot de associatieovereenkomst met Oekraïne.

Het debat kunt u live volgen via NPO Politiek

Meer informatie op tweedekamer.nl

Spreektekst Han ten Broeke (VVD)

Alleen het gesproken woord geldt

Voorzitter,


In april dit jaar sprak een meerderheid van de stemmers zich uit tegen de Associatieovereenkomst met Oekraïne. Voor de VVD-fractie een teleurstellende uitkomst. Want naar onze mening is deze overeenkomst goed voor Nederland en goed voor Europa.

De belangen die met dit associatieverdrag gemoeid zijn, lieten zich niet vatten in een simpel JA of NEE. Die belangen raken aan onze veiligheid en onze stabiliteit. Maar ook aan onze welvaart, gezien de handelsbelangen die samenhangen met dit verdrag. Het is onze plicht als volksvertegenwoordigers om al die belangen mee te wegen bij een advies dat ons wordt aangereikt.

Daarmee gaat de VVD niet voorbij aan de zorgen van de NEE-stemmers: de angst dat dit akkoord een opstap zou zijn naar EU-lidmaatschap van Oekraïne; dat het akkoord Nederland zou verplichten tot militaire samenwerking; dat er door dit verdrag een zak met geld klaarstaat. Of dat we met dit akkoord een stroom werknemers of corruptie importeren.


Maar voorzitter,

Dit verdrag - dat heeft de VVD altijd gezegd, ook vóór het referendum - dient ook een ander belangrijk doel: de stabiliteit aan de buitengrenzen van Europa. Rusland heeft een deel van een land aan onze buitengrens geannexeerd, en een destabiliserende oorlog ontketend in Oost-Oekraïne.

Wij willen dat Oekraïne een buffer is tussen Rusland en Europa. Daar draagt dit akkoord aan bij. Het draagt bij aan veiligheid en stabiliteit van ons eigen land en van Europa. En wij gaan zelf - en niemand anders - over met wie we dit soort akkoorden sluiten. Dát heet soevereiniteit.


Zouden we het akkoord simpelweg van tafel vegen, dan laten wij Rusland zien dat Europa niet in staat is een sterk blok te vormen. En met die zwakte weten de Russen wel raad. We laten zien dat we kwetsbaar zijn op zowel onze economische belangen als op onze veiligheid. En dat is precies waar Rusland op uit is.

Dat verzin ik niet. Want wie de militaire doctrine van Rusland leest kan niet anders dan tot de conclusie komen dat het primaire doel is om ons in NAVO- en in EU-verband uit elkaar te spelen. En voor de VVD zijn de NAVO en de EU nog altijd onze beste garanties voor respectievelijk de veiligheid en welvaart van Nederland. We beantwoorden agressie niet met agressie, maar met onverzettelijkheid; dat is ook de enige taal die de Russen verstaan.

Voorzitter,

Ik zou als Nederlandse volksvertegenwoordiger geen knip voor de neus voor de waard zijn als ik deze belangen niet zou meewegen in het advies dat ons op 6 april is aangereikt. Dat is mijn taak. En volgens mij is dat ons aller taak. Wij steunen als VVD-fractie daarom de inzet van onze premier, die ook recht wil doen aan het NEE, en daarbij geopolitieke belangen niet uit het oog verliest. Daarvoor geven we hem de ruimte.

Dank u wel.