Kamer wil snel duidelijkheid koers Trump

Source: J.H. (Han) ten Broeke i, published on Wednesday, November 9 2016.

Met de komst van Donald Trump als president van de Verenigde Staten is er volgens buitenlandwoordvoerders in de Tweede Kamer veel onzekerheid over de relatie tussen de VS en Europa.

,,Uitspraken van Trump hebben hier voor zorgen en onzekerheid gezorgd", zegt Michiel Servaes van de PvdA. Dan gaat het bijvoorbeeld over de toekomstige relatie van de VS met Rusland en de NAVO. ,,Trump moet zo snel mogelijk duidelijk maken wat zijn koers wordt."

Grote onzekerheid

Volgens Raymond Knops (CDA) ,,is er nog nooit zoveel onzekerheid geweest na de verkiezing van een Amerikaanse president". Het is afwachten wie in zijn regering komt en of hij zijn extreme uitspraken uit zijn campagne omzet in beleid, aldus Knops. Zijn verkiezing zal gevolgen hebben voor de wereldhandel, klimaat en internationale veiligheid. ,,De consequentie zal zijn dat Europa meer samen zal moeten gaan doen."

Trump is gekozen en we zullen met hem moeten gaan samenwerken, zegt VVD'er Han ten Broeke. ,,Deal with it." Hij vindt het belangrijk om van de nieuwe Republikeinse president te horen wat zijn houding is tegenover de NAVO en internationale handelsverdragen. ,,De handelsverdragen staan al onder druk. Dat is nu ook de boodschap uit de VS."

Positieve geluiden over de verkiezing van Trump zijn te horen bij de PVV. Geert Wilders noemt het op Twitter een

,,historische overwinning" waarmee de Amerikanen hun land terugpakken.

Verdeeldheid

Alexander Pechtold, fractieleider van D66: ,,Het is een vreselijke conclusie, maar de boodschap van verdeeldheid wint vandaag. Een man die vanaf dag één in zijn campagne gehandicapten, vrouwen, latino's en allerlei andere mensen beledigt, wint vandaag. Dit is erg, erg slecht nieuws voor Nederland en Europa. Trump heeft zich gekeerd tegen de NAVO en wil Europa militair niet meer steunen zoals alle voorgaande presidenten hebben gedaan sinds halverwege de vorige eeuw. Daarnaast heeft Trump in zijn campagne een andere koers tegenover Rusland bepleit. Ook economisch is dit een grote tegenslag. Op de korte termijn omdat de onzekerheid in de wereld toeneemt, op lange termijn omdat Trump zich nadrukkelijk keert tegen vrijhandel en dat gaat zeer tegen de belangen van Nederland Exportland in."

Afwachten

Minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) vertrouwt erop de dat belangrijke samenwerking met de Verenigde Staten wordt voortgezet na de komst van president Donald Trump. Het is afwachten op zijn beleidsagenda, laat de minister in een eerste reactie weten. ,,We zullen hem beoordelen op zijn daden."

Koenders maakt zich wel zorgen over uitspraken die de Republikein Trump heeft gedaan tijdens de verkiezingscampagne en ,,die haaks staan op hoe wij onze samenleving en wereldorde graag zien". Het gaat dan om opmerkingen over onder meer de NAVO en de relatie van de VS met Rusland en Europa.

Het is volgens hem belangrijk dat er een goede samenwerking blijft met de Amerikanen. ,,We hebben elkaar in deze wereld hard nodig. We staan voor mondiale uitdagingen als klimaatverandering en terrorismebestrijding en moeten ook gezamenlijk de crises in de ring van instabiliteit rondom Europa aanpakken. Samenwerking met de VS is ook essentieel voor onze welvaart, omdat onze economische verwevenheid aanzienlijk is."

detelegraaf.nl

Kijk hier de reactie van Han terug in WNL Goedemorgen Nederland (vanaf 27 min.)