Klacht tegen Kroes naar EU-ombudsvrouw

Source: P.J.G. (Paul) Tang i, published on Sunday, November 13 2016.

Foto Flickr/Gregor Fischer republica

Paul Tang (PvdA) heeft zijn klacht over oud-Eurocommissaris Neelie Kroes (VVD) doorgestuurd naar EU-ombudsvrouw Emily O’Reilly.

Op 3 oktober van dit jaar deed Tang - samen met 45 andere sociaaldemocratische Europarlementariërs - zijn beklag bij de Europese Commissie over de bijbaan, die Kroes bekleedde tijdens haar Eurocommissariaat. Nu er meer dan een maand verstreken is en geen antwoord is gekomen van de Europese Commissie, vragen de briefschrijvers de EU-Ombudsvrouw de zaak onder haar hoede te nemen.

“Uit ‘Bahama Leaks’ blijkt zonneklaar, dat oud-eurocommissaris Neelie Kroes van 2000 tot 2009 directeur was van een offshore vennootschap op de Bahama’s. Dat is volledig in strijd met de bestaande gedragscode van de Europese Commissie. Nu de commissie die zaak op zijn beloop laat, willen wij graag het oordeel van de Europese Ombudsvrouw”, aldus Tang.

Met de affaire-Kroes staat volgens Tang de reputatie van de Europese Commissie staat op het spel. Eerder bleek al, dat oud-commissievoorzitter José Manuel Barroso jaren een innig contact had met de zakenbank Goldman Sachs. Hij is daar inmiddels in dienst getreden.

“Het is onverteerbaar als er sprake lijkt te zijn van belangenverstrengeling tussen Europese toppolitici en bedrijven, waarvoor die politici eerder de regels opstelden.” aldus Tang.

In de brief aan de Europese Commissie hadden de ondertekenaars daarom om vier maatregelen gevraagd:

  • Uitgebreid onderzoek naar de beroepsmatige activiteiten van alle huidige en voormalige Eurocommissarissen.
  • Herziening van de huidige gedragscode voor Eurocommissarissen door:

-het invoeren van sancties, zoals het terugvorderen van pensioen of overbruggingstoelage;

-invoeren van afkoelingsperiode van drie jaar;

-oud-Eurocommissarissen, die bij bedrijven gaan werken, moeten onder hetzelfde regime vallen, dat voor alle lobbyisten is opgesteld.

  • Versterk de rol van het Europees Parlement. Ook het EP moet - naast commissie en raad - schending van de gedragscode kunnen aanmelden bij het Europese Hof. Het EP moet ook het recht krijgen zelf mogelijke overtreders aan de tand te voelen.
  • Er moet een wettelijk bindend en volledig lobbyregister komen voor belangenbehartigers in alle Europese instituties

“We vragen nu ombudsvrouw O’Reilly haar oordeel te geven over hetgeen er bij de Europese Commissie is gebeurd. Dat kan helpen om tot betere en eerlijkere regels te komen. Grote bedrijven lijken nu met hun miljoenen politieke invloed te kopen. Hierdoor staat de geloofwaardigheid van de Europese Commissie op het spel. Dit mogen we niet laten gebeuren. Europa is er voor alle mensen”, aldus Tang.

(persbericht 13 november 2016)