8ste Innovatietop in het Europees Parlement

Source: L.J.J. (Lambert) van Nistelrooij i, published on Friday, November 11 2016.

Van 14 tot 17 november organiseer ik samen met ruim 30 Europarlementsleden van het Knowledge4Innovation Forum de jaarlijkse EU Innovatietop in het Europees Parlement te Brussel.

Ruim 800 deelnemers uit de politiek, het bedrijfsleven en onderwijsinstellingen gaan tijdens 25 deelsessies met elkaar in debat over de toekomst van innovatie in Europa.

Vorig jaar is op mijn voorstel het Innovatie Pact gestart. Hierbinnen volgen we gedurende het jaar, met alle betrokkenen en werkgroepen welke vooruitgang er wordt geboekt. Inmiddels heeft de Europese Commissie onze aanpak gevolgd; er wordt gewerkt aan de opstart van een ‘European Innovation Council’, die innovatie een stevigere positie geeft in de EU. Ook meer steun bij de doorgroei van Europese start-ups en daarmee de banen van morgen, is belangrijk.

Het Europees innovatiebeleid kan zich nog beter focussen op ondersteuning van met name scale-ups en jonge ondernemers, slimme specialisatie, biotechnologie en de circulaire economie. Zo scheppen we betere omstandigheden voor de groei en banen van morgen.

Op maandag 14 november opende Eurocommissaris Moedas, bevoegd voor Onderzoek, Wetenschap en Innovatie, de Innovatietop.

Voor de volledige agenda, klik hier.

Op dinsdagochtend 15 november had ik Eurocommissaris voor Digitale Economie Gunther Oettinger te gast. Tijdens deze ochtendsessie hebben we het vooral gehad over 'digital farming'. Dit is een technologie dat werkt aan de landbouw van de toekomst. Het helpt de landbouwers om nóg preciezer, nóg efficiënter en duurzamer te produceren. Of zoals commissaris Oettinger het zelf verwoordde: "From farm to fork".