Turkije en de EU Waar moet het heen? - Main contents
De ware toedracht van de juli-coup in Turkije is voor ons in Nederland knap lastig te achterhalen. Was de Turkse democratie echt in gevaar? Greep Erdogan terecht keihard in? Of is de coup een perfecte dekmantel voor de AK-partij om zelf een ondemocratische weg in te slaan?
Hoe dan ook: van een land dat zich in de wachtkamer van de EU bevond, veranderde Turkije in een zorgenkind voor Europa. Aansluiting bij de EU lijkt verder weg dan ooit. Hoe heeft dat kunnen gebeuren? Klopt onze beeldvorming van Erdogan eigenlijk wel? Kiezen we ten aanzien van de Turken voor principes of voor pragmatiek? We kunnen immers slecht zonder NAVO-bondgenoot Turkije. Hoe schoeien we de relatie tussen Turkije en Europa op een nieuwe leest?
We spreken erover met o.m. Han ten Broeke en Marit Maij, buitenlandwoordvoerders uit de Tweede Kamer, D66 Europarlementariër Marietje Schaake, journalist, Volkskrantcolumnist en schrijver Erdal Balci en de Belgische Turkije-kenner prof. Dries Lesage. Moderator is buitenlandcommentator van de Volkskrant Paul Brill.
Over de sprekers:
Dries Lesage is politicoloog en hoogleraar Internationale Politiek aan de Universiteit van Gent. Hij doet regelmatig van zich spreken over de recente Turkse politiek. Op 28 oktober verschijnt van hem Wat u niet mag weten over Turkije.
Han ten Broeke is buitenlandwoordvoerder van de VVD in de Tweede Kamer.
Marit Maij is voormalig diplomaat en woordvoerder Europa voor de PvdA-fractie in de Tweede Kamer.
Marietje Schaake is D66 Europarlementariër in de Europese liberale fractie (ALDE). Ze is lid van de commissie buitenland met een focus op landen om de EU heen, waaronder Turkije.
Paul Brill is buitenlandcommentator van de Volkskrant.
Erdal Balci is journalist, Volkskrantcolumnist en schrijver. Hij schrijft o.a voor Trouw, De Groene Amsterdammer en De Correspondent. Balci werd geboren in Turkije, woonde vanaf zijn 11e in Utrecht maar keerde na zijn opleiding aan de school voor de journalistiek terug naar Turkije. Daar woonde hij zestien jaar tot zijn terugkeer naar Nederland in 2015. Recent verscheen van hem de roman Simonehh en mijn tweelingbroer. Van zijn hand zijn ook Vandaag geen pont en De mooiste leugen.
Vrijdag 18 november, 20.00 uur, rodehoed Amsterdam