Rutte gaat Trump niet op voorhand de les lezen

Source: J.H. (Han) ten Broeke i, published on Thursday, November 17 2016.

D66 en GroenLinks konden hun ogen niet geloven. In Amerika wordt een president gekozen die ook in Nederland buiten progressieve kring wordt gewantrouwd vanwege zijn racistische en seksistische uitspraken en minister-president Mark Rutte feliciteert de man alsof het een volstrekt normale politicus is; hij belt met hem zonder enige kritische noot te kraken.

De leider van D66, Alexander Pechtold, las gisteren tijdens het vragenuurtje voor hoe Rutte het telefoontje met Donald Trump had moeten aanpakken. Hij had moeten verwijzen naar Trumps legendarische voorgangers, naar Roosevelt, naar Obama, natuurlijk. Hij had Trump moeten onderhouden over de waarde van vrijheid, democratie, van respect voor iedereen, ongeacht sekse, geaardheid, handicap. Waarom had Rutte het bij felicitaties gelaten?

Nou, zei Rutte droogjes, dat was geen telefoontje dat Pechtold daar voorlas, dat was een hele toespraak 'waarin wel heel weinig ruimte is voor de ander om wat terug te zeggen'. Hij ontwaarde er zelfs 'Pronkiaanse trekjes' in, naar oud-minister Jan Pronk van de PvdA, die tot grote ergernis van de VVD zo goed was in het wijzen met het Hollandse vingertje naar andere landen. VVD-Kamerlid Han ten Broeke sprak alras van een hele preek die Pechtold had afgestoken.

Maar los van de vorm, ook de boodschap zelf irriteerde Rutte. We praten hier wel over een democratisch gekozen president, zei de premier. Natuurlijk had hij gesproken over het belang van goede samenwerking tussen de twee landen, hij had het gehad over de historische, economische en culturele banden tussen Nederland en de VS. Maar net zo vanzelfsprekend vond de premier het dat hij Trump niet op voorhand de les had gelezen, hij noemde dat heel onverstandig. "Zo bouw je geen relatie op."

Foto: premier Mark Rutte tijdens het Vragenuur

Het Vragenuur kunt u hier terugkijken