VVD: 'Nederland Pieperland'

Source: W.J.H. (Helma) Lodders i, published on Tuesday, November 22 2016, 2:43.

Nederland kent een fantastische landbouwsector. Om dat zo te houden, moeten we de agrarische ondernemers volop ruimte geven voor innovatie. VVD-Kamerlid Helma Lodders riep staatssecretaris Van Dam daarop op tot actie met haar initiatiefnota 'Nederland Pieperland'.

De Nederlandse land- en tuinbouw is oersterk en uniek in de wereld. Nederland mag qua oppervlakte het 135ste land in de wereld zijn, qua export van landbouwproducten staan we wereldwijd op de tweede plek. Ongeveer 160.000 hectare grond gebruiken we voor aardappelteelt. Voor het oerhollandse product de aardappel. Het rapport 'In de ban van de pieper' van de ABN AMRO gaf echter een duidelijke boodschap af: de aardappel dreigt uit Nederland te verdwijnen. Dat gaf Lodders aanleiding in te zoomen op de sector.

Met het actieplan 'Nederland Pieperland' maakt Lodders een inventarisatie van de problemen en uitdagingen waar de aardappelteelt voor staat. Lodders: "De landbouwsector is zeer efficiënt, hoog productief en innovatief. Maar, de vraag naar voedsel zal de komende decennia toenemen. Daar moeten we slim op inspelen. En alle kennis hebben we in huis. Neem de productie van rijst. Voor één kilo is 2.000 tot 5.000 liter water nodig. Voor aardappelen slechts 290 liter, en in Nederland doen we dat zelfs maar met 100 liter per kilo. De aardappel is dus hét antwoord op de klimaatverandering en de toenemende schaarste aan zoet water."

Met tien concrete actiepunten, waaronder het creëren van mogelijkheden voor nieuwe veredelingstechnieken, het openstellen van een Agroloket voor inventarisatie van knelpunten in wetgeving en het introduceren van organische reststoffen als bodemverbeteraar, geeft Lodders namens de VVD een duidelijke call to action om boeren ruim baan te geven.

In het plan wordt de aardappel centraal gezet. De aardappel is echter vervangbaar door de meeste andere gewassen. Het plan is er voor de héle sector. De VVD is er voor de héle sector.