Redding voor dwangbruid - Main contents
Nederland moet een ’reddingsbrigade’ voor dwangbruiden krijgen. Dat wil de Tweede Kamer.
De Kamer schaart zich achter een voorstel van de VVD voor het oprichten van een eenheid tegen huwelijksdwang. Daarin werken rechercheurs en diplomaten samen om Nederlandse vrouwen en meisjes terug te halen uit het buitenland als ze daar tegen hun zin zijn uitgehuwelijkt. Vaak is er wel informatie over gedwongen huwelijken, maar gebeurt daar weinig mee, zegt VVD-Kamerlid Ten Broeke.
„We denken aan een paar politieversies van John van den Heuvel om die vrouwen terug te halen. We gaan geen commando’s sturen, maar ervaren speurders, die samenwerken met lokale autoriteiten.”
Volgens Ten Broeke zijn landen als Pakistan en Iran best bereid om mee te werken. Hoeveel Nederlandse vrouwen tegen hun zin in het buitenland worden uitgehuwelijkt, is onduidelijk. Een land als Noorwegen, dat minder inwoners en minder migranten heeft, kent al 400 gevallen. Dat land heeft net als het Verenigd Koninkrijk een ’forced marriage unit’ die jaarlijks tientallen dwangbruiden weet te bevrijden.
Shirin Musa, zelf ooit ontsnapt aan uithuwelijking en oprichter van Femmes for Freedom, is opgelucht door het initiatief uit de Kamer. „Als een autochtone vrouw gedwongen wordt, hoeft ze alleen tegen haar man te strijden. Een migrantenvrouw staat meteen tegenover een collectief van familie van de man.”
Musa wijst erop dat Nederland wél jaarlijks 80 miljoen euro in het vrouwenfonds stopt om vrouwen in het buitenland te helpen en 215 miljoen uitgeeft om kindhuwelijken te bestrijden. „Maar tegen onze vrouwen die willen ontsnappen aan huwelijksdwang moet ik zeggen: steel maar wat juwelen om te kunnen vluchten. Dat is bespottelijk.”
De reddingseenheid voor dwangbruiden zou voor nog geen 3 miljoen euro gerealiseerd kunnen worden, denkt de VVD.