Radiocolumn november: Slimme meter, slimmer graag!

Source: L.J.J. (Lambert) van Nistelrooij i, published on Monday, November 28 2016.

Zo’n twee jaar geleden heb ik in mijn column vragen gesteld bij de slimme energiemeter, die we in huis krijgen. Voor mensen zoals ik, met zonnepanelen op het dak, pakt de slimme meter negatief uit. Wat we op een zonnige dag niet gebruiken, lever ik terug op het stroomnet. Onze oude meter loopt dan terug. Als de zon minder schijnt, nemen we die stroom weer af. We zijn over het jaar genomen bijna energieneutraal. Dit betekent dat mijn jaarafrekening minimaal is. Prima toch!

Met een slimme meter weet de energieleverancier elk moment precies wat ik gebruik of teruglever. Ik krijg voor mijn overschot dat ik lever minder vergoed dan ik kwijt ben voor de opname van het net. Bij een oude meter weet de energieleverancier alleen het saldo aan het eind van het jaar en niet hoeveel ik elke dag teruglever of stroom afneem. Het nadeel van de slimme meter komt bij mij aan huis op enkele honderden euro’s per jaar. Ik heb daarom afgezien van het aanbod dat ook ik deze zomer kreeg voor zo’n slimme meter in de meterkast. Geen probleem, want tot 2018 staat het de energiegebruiker vrij een eigen keuze te maken.

Maar nu is het Nationaal Planbureau voor de Leefomgeving een tussenbalans opgemaakt. Hoe verloopt de uitrol van de slimme meter in Nederland?

  • De verwachtingen komen niet uit. De overheid verwachtte 3,5% energiebesparing door de grotere kennis van de consument over het eigen gebruik. De energiebesparing is nu nog geen 1%. De totale kosten bedragen 3,3 miljard Euro. De balans is negatief.
  • De slimme meter geeft je gebruik meteen door aan je energiemaatschappij. De meteropnemer hoeft niet meer langs te komen en je hoeft zelf ook niets meer door te geven. Mooi, maar het echte effect komt pas als je er een kastje, de zgn. verbruiksmanager bij koopt. Dit komt voor rekening van de verbruiker zelf; maar 14% van de mensen met een slimme meter kochten hebben nu zo’n applicatie in huis.
  • Veel van deze gebruiksmanagers laten niet je gebruik per aangesloten apparaat zien. Je weet dus niet welk van de apparaten in huis de grote energievreters zijn en op welk tijdstip van de dag. Terwijl de technologie om slim te sturen al volop op de markt is. Sturen op je energieverbruik is dan ook moeilijk. Hier heeft de introductie van de slimme meter in ons land een steek laten vallen.

Kan het ook anders? Ja, in het Verenigd Koninkrijk is besloten de energiemanager, het home-display er meteen bij te leveren. In Nederland moet de consument dit zelf betalen en dat komt er veelal niet van. Engeland ziet deze kosten als een renderende investering, die burgers aanzet tot bewust energiegebruik. Daar gaan de kosten voor de baat uit.

In Nederland is deze balans nog niet gevonden. Nederland staat achteraan in de rij als het om energiebesparing en duurzame energie gaat. Een nieuw debat waard, ook in Den Haag. Daarbij komt dat de slimme meter pas echt slim wordt als je vanuit je woning of bedrijf opdrachten kunt versturen. Zo moet het mogelijk zijn vanuit je eigen woning te beslissen of je kolen- of windstroom wilt inkopen. Waarom worden we niet geïnformeerd over de prijsverschillen tussen de diverse opwekkingsvormen? Kortom: de slimme meter, moet slimmer kunnen. Hoe lang duurt het voordat de klant echt koning wordt? Ik zal in Brussel vragen de verschillende uitvoeringen in de EU landen te vergelijken. Voor 2018, als de meter verplicht wordt kan er veel verbeteren. Er is winst te behalen.

Wilt U er met mij over in gesprek? Ga dan naar lambert.vannistelrooij.nl

Ik dank U wel.

Klik hier voor mijn radococolumn in PDF-format.