Van Baalen tegen Bulgarije en Roemenië in Schengen - Main contents
Het Europees Parlement vindt dat Bulgarije en Roemenië klaar zijn om toe te treden tot de zogenoemde Schengenruimte voor vrij personenverkeer.
Een ruime meerderheid van de Europarlementariërs in Straatsburg stemde woensdag voor afschaffing van de grenscontroles met die twee lidstaten van de Europese Unie.
Nederland ligt dwars
Met de stemming is de toetreding echter geen feit. Sommige EU-landen, zoals Nederland, liggen dwars en eisen meer maatregelen van Roemenië en Bulgarije tegen corruptie en criminaliteit. Ministers van de Europese Unie bespreken de kwestie donderdag in Luxemburg.
VVD-Europarlementariër Hans van Baalen was een van de tegenstemmers. Op basis van informatie van de politiebonden in Nederland en de EU (ACP en EPU) en Europol is de VVD ervan overtuigd dat Roemenië en Bulgarije thans niet tot het Schengengebied kunnen worden toegelaten, aldus de liberaal in een verklaring.
Juist om Schengen te redden moeten we de spelregels goed toepassen en geen landen toelaten die in de praktijk geen effectieve controles kunnen uitvoeren, vindt Van Baalen. De VVD wil Boekarest en Sofia wel ondersteunen om toelating tot Schengen op den duur mogelijk te maken.
Bulgaren vrezen illegalen
De mogelijke toetreding van Roemenië en Bulgarije tot de Schengenzone en het vrije personenverkeer dat daarbij hoort heeft ook een keerzijde: een toeloop aan immigranten.
Verreweg de meeste immigranten die vanuit Turkije illegaal de Europese Unie proberen binnen te komen, doen dat via Griekenland. Wanneer Bulgarije en Roemenië toetreden tot Schengen, wordt ook de 200 kilometer lange Bulgaars-Turkse grens aantrekkelijk. De Bulgaarse grenspolitie pakte vorig jaar 1186 illegalen op, al een kwart meer dan in 2009.
"We krijgen er elke dag mensen bij", zegt een bewaker van een gloednieuw opvangcentrum voor asielzoekers aan de grens. Het centrum kan 320 asielzoekers herbergen. Volgens de bewaker zijn er inmiddels ongeveer 70. "Ze komen uit heel veel landen: Irak, Iran, Afghanistan, Turkije. Mannen, vrouwen en kinderen."
Terugsturen illegalen
Ook het Europese grensagentschap Frontex houdt rekening met een toename van immigranten. Het daadwerkelijk aantal kan meevallen. Bulgarije heeft goede afspraken met Turkije over het terugsturen van illegalen. Dat maakt het risico voor de illegalen een stuk groter.
"Bulgarije blijft vooral een herkomstland voor migranten en geen bestemming", zei Georgi Kandev, bij de Bulgaarse politie verantwoordelijk voor de bestrijding van mensenhandel. ,,Maar we zien het wel langzaam veranderen.''