Weblog van 24-11-2014 - Main contents
Verschrikkelijk nieuws deze week. Op twee pluimveebedrijven zijn bij elkaar bijna 200.000 kippen vergast vanwege een uitbraak van de vogelgriep. In 2003 werden er 40 miljoen kippen vergast door de vogelgriep. Dat zie je bij alle levende wezens als je ze dichtbij elkaar in een ruimte houdt, dan breken er ziektes uit. Het is van de gekken dat alleen al drie kleine Nederlandse gemeentes (Barneveld, Veenendaal en Ede) samen tien miljoen kippen huisvesten. Dit zorgt voor een continue dreiging van een besmettelijke virusuitbraak. Ondanks dat omwonenden zich ernstig zorgen maken, blijven er maar meer megastallen als virusfabrieken bijgebouwd worden.
Recent onderzoek toonde aan dat trekvogels, die vaak als schuldige worden aangewezen als het gaat om vogelgriep, het virus juist oplopen in Nederland in plaats van het hier te brengen.
Al met al voer genoeg voor een Tweede Kamerdebat. Mijn verzoek hierom werd helaas afgewezen. Ik heb wel middels Kamervragen om opheldering in deze kwestie gevraagd.
Ik heb deze week twee moties ingediend om er in de EU op aan te dringen de onderhandelingen rondom het vrijhandelsverdrag tussen de EU en de Verenigde Staten (TTIP) te beëindigen. Het vrijhandelsverdrag heeft namelijk zeer schadelijke gevolgen voor milieu, dierenwelzijn, ontwikkelingslanden en Europese ondernemers. In plaats daarvan zou een duurzamer alternatief besproken moeten worden. Inmiddels zijn er ruim 230 maatschappelijke organisaties en burgerbewegingen uit 21 Lidstaten een burgerinitiatief begonnen met inmiddels al meer dan 913.000 handtekeningen: https://stop-ttip.org/
Leuk nieuws! De 20-jarige Nederlandse Boyan Slat uit Delft heeft de VN-milieuprijs gewonnen met zijn uitvinding om de plastic soep op te ruimen. Door een crowdfundcampagne is inmiddels genoeg geld opgehaald voor het testen van steeds grotere prototypes van zijn installatie. Boyan is de jongste winnaar van deze prijs ooit. Gefeliciteerd!
In het debat over de Begroting Buitenlandse handel en Ontwikkelingssamenwerking heb ik gewezen op de relatie tussen ontwikkelingsproblemen en klimaatverandering. Door de klimaatverandering die het Westen veroorzaakt komt de mondiale voedselvoorziening in gevaar die ontwikkelingslanden het hardste treft. Bovendien zal de stijgende zeespiegel binnen afzienbare tijd zorgen voor honderdduizenden klimaatvluchtelingen. Verder duidelijk gemaakt dat ontwikkelingshulp vanuit Nederland vooral moet inhouden dat wij anders moeten gaan produceren en consumeren. We moeten hard gaan inzetten op eerlijke handel, transparantie rondom de herkomst van grondstoffen en regionalisering!
Nog een interessant filmpje van topeconoom Rifkin. Hij bepleit een einde aan de hoge vleesconsumptie en stelt dat de kredietcrisis niets is in vergelijking met de problemen die nog gaan komen.
Tot volgende week!