Rechten werknemers sterker verankerd in Detacheringsrichtlijn - Main contents
De rechten van werknemers worden sterker verankerd in de Detacheringsrichtlijn. ‘Fundamentele sociale rechten van werknemers’ en ‘verbetering van werkomstandigheden’ staan nu nadrukkelijk vermeld als juridische ijkpunten in de Europese wet. Daarmee is de richtlijn niet langer een instrument dat alleen de werkgevers in de kaart speelde.
Dat is het resultaat van de onderhandelingen, die Agnes Jongerius (PvdA) heeft gevoerd met haar christendemocratische collega Elisabeth Morin-Chartier. Beiden zijn rapporteur namens het Europees Parlement voor de herziening van de Detacheringsrichtlijn. Zij zijn het nu samen eens over een draft report, dat nu als basis dient voor het verdere debat in het Europees Parlement.
‘Onze tekst is een verdere aanscherping van het voorstel van de Europese Commissie’, zegt rapporteur Agnes Jongerius, ‘Van een werkgeverswet gaat het nu meer in de richting van een wettelijke regeling die zowel de belangen van de werknemers als die van de werkgevers dient. En dat is winst’.
In het wetsvoorstel worden nieuwe regels voorgesteld voor het detacheren ofwel het ‘tijdelijk uitlenen’ van werknemers van het ene naar het andere EU-land. De bestaande regels dateren uit 1996 en zijn onder meer door de uitbreiding naar 28 lidstaten achterhaald. Werkgevers, met name in de bouw en het transport, misbruiken de richtlijn om Oost-Europeanen goedkoop aan het werk te zetten in onder meer Nederland.
De nieuwe regels moeten ervoor zorgen dat het principe van ‘gelijk loon voor gelijk werk op dezelfde plek’ voor de gehele Europese arbeidsmarkt gaat gelden. Ook op dat punt zijn in de onderhandelingen vorderingen gemaakt. Afgesproken is dat voor gedetacheerde werknemers alle grotere cao’s van toepassing zijn. Daardoor worden gedetacheerde werknemers eerlijk betaald en wordt voorkomen dat lokale werknemers uit hun baan worden verdrongen.
In het draft report blijft de duur van detachering wel op twee jaar staan. Agnes Jongerius wil verkorting van de duur, maar kon hierover geen overeenstemming bereiken met haar co-rapporteur. ‘De meeste detacheringen duren vier maanden, dus twee jaar is aan de zeer ruime kant. Dit is een van de punten waarop ik verder zal doorknokken tijdens de behandeling van de richtlijn in het Europees Parlement’, zegt Jongerius.
Het draft report gaat nu eerste naar de Commissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid van het Europees Parlement. Volgend voorjaar zal het parlement zelf zijn oordeel vellen over de herziening van de Detacheringsrichtlijn.
(Persbericht 1 december 2016)