Youth IGF: meer inspraak jeugd in beheer internet

Source: L.J.J. (Lambert) van Nistelrooij i, published on Wednesday, December 7 2016.

In het kader van het VN Internet Governance Forum (IGF), sprak ik op 6 december tijdens het Youth IGF. Een goed initiatief dat in samenwerking met het Europees Parlement (EP) jongeren van over de hele wereld samenbrengt.

Als Europarlementariër ben ik het gewend om in het openbaar te spreken. Maar op zes december hebben mijn collega’s en ikzelf vooral geluisterd. Het is belangrijk dat beleidsmakers oor hebben voor de ideeën van jongeren uit diverse culturen en verschillende landen.

Zo kunnen we rekening houden met hun verwachtingen wanneer we de toekomst van internetbeheer verder uitstippelen. Het is belangrijk om de jeugd te beschermen tegen online risico’s. Zo heb ik zelf enkele jaren geleden in het EP een conferentie georganiseerd getiteld ‘Online Child Safety’. Tegelijkertijd moeten we onze jongeren ook klaarstomen om de kansen die het internet biedt met beide handen te grijpen. Momenteel leven we in roerige tijden. De huidige generatie jongeren heeft het niet altijd beter dan de generaties die aan hen voorafgingen. Het internet kan bijdragen aan de oplossing. Via MOOCS (online cursussen) kunnen jongeren die in afgelegen gebieden leven zich verder kwalificeren. Op die manier verhogen ze hun kansen op de arbeidsmarkt en maken ze meer kans op beter betaalde banen. Onlangs heeft de Europese Commissie een voorstel gelanceerd dat start-ups en scale-ups een duw in de rug moet geven. Vele starters zijn jong en hebben een internetbedrijf. Daarom willen we hen ondersteunen met een budget van 400 miljoen euro ter beschikking gesteld door de Europese Investeringsbank (EIB). Ik heb de aanwezige regeringsleiders opgeroepen na te gaan of deze aanpak ook in hun landen kan aanslaan.