IGF 2016: het internet is van ons allemaal - Main contents
De 11de editie van het IGF 2016 geeft mij de mogelijkheid een balans op te maken. In 2005 was ik - als nieuw gekozen parlementslid - actief bij de opstart in 2005 en bij de drie daaropvolgende jaren. Het doel was duidelijk: het internet verbeteren door met alle betrokkenen in gesprek te gaan. Het is mijn overtuiging dat het internet geen bezit is van Google, Facebook of van de regeringen. Het internet is van ons allemaal.
En deze formule heeft gewerkt. Vorig jaar hebben de Verenigde Naties het mandaat voor het IGF met 10 jaar verlengd. Maar dit is niet bepaald zonder slag of stoot verlopen. Een groeiend aantal landen, waaronder China, Rusland en veel Arabische staten voelden meer voor een door regeringen geleide dialoog. Internet als machtsinstrument voor nationale doeleinden. Gelukkig is deze actie mislukt en wordt het IGF voortgezet.
Zeven jaar ben ik er niet bij geweest. Nu mijn Commissie voor Interne Markt een deelnemer kon leveren, heb ik de uitnodiging met beide handen aangenomen. Wat is er in tussentijd veranderd? Bij de oprichting was het een mondiaal initiatief. Ik weet nog goed hoe ik voor het Europees Parlement destijds op het podium heb gepleit voor regionale IGF's in alle werelddelen. Zo hoor je wat er echt leeft. Welnu: er zijn tegenwoordig een 30-tal Internetforums actief. Missie geslaagd! Bovendien zag ik bij de eerste editie meer vertegenwoordigers van ontwikkelingslanden. Het was destijds de EU die de kosten goeddeels vergoedde. Tegenwoordig zijn deze geldstromen opgedroogd en mis ik hun aanwezigheid. Het is daarom een goede zaak dat deze mensen via deelname aan de regionale IGF's een spreekbuis hebben. Een derde punt is de deelname van jongeren. Die is namelijk over de jaren sterk toegenomen. Het Youth IGF heeft een eigen stem en is duidelijk hoorbaar. Samen met de andere Europarlementariërs aanwezig heb ik er een workshop aan gewijd.
Het optimisme over de bijdrage van het internet is er nog steeds. Maar de problemen nemen ook toe. Cybercriminaliteit, privacy en gelijke toegang voor iedereen hebben aan belangstelling gewonnen. Sinds kort wordt onze samenleving bovendien geconfronteerd met fenomenen als ‘hate speech’ en ‘fake news’. Zijn zoekmachines wel objectief of stellen zij net deze ongewenste effecten op scherp? Daar hebben tweeduizend deelnemers de afgelopen vier dagen in Mexico over gedebatteerd. Harde besluiten vallen er niet. Maar de doorwerking is er wel degelijk. Zo nemen zowel nationale vertegenwoordigers als de EU de uitkomsten serieus mee in het wetgevend werk. De aanwezigheid van onze 15-koppige EP-delegatie aanwezigheid wordt zeer gewaardeerd. De hele dag worden we bevraagd over tal van ontwikkelingen. Onze dagen hier bestaan uit tientallen workshops, debatten en ontmoetingen. Europa heeft een goede naam. Wij hebben er zeker toe bijgedragen dat de Amerikaanse regie is afgenomen en de organisaties die het internet in de lucht houden een bredere aansturing hebben gekregen. 10 jaar geleden werd hierover steen en been geklaagd. Nu is deze kritiek verstomd. Onze ambitie het internet open en wereldwijd te houden is onverminderd gebleven.
Het internet, nu met 4G en binnen enkele jaren 5G, blijft boeiend en zal ons steeds meer gaan raken. Het is belangrijk burgers hier bij te betrekken. Daarom is het goed dat het CDA hier ook aandacht voor heeft. Onze bijeenkomst over Big Data in Brabant vormt een goed voorbeeld. We werken momenteel aan een permanent platform in Brabant over internet. Zo zie je hoe een activiteit " ver van huis" ook je eigen regio raakt.
Wilt u er met mij over verder praten? Stuur dan een mail naar: lambert.vannistelrooij@europarl.europa.eu