Werkbezoek aan kernreactor in Petten - Main contents
Maandag 12 december ben ik vanuit de Betuwe afgereisd naar Petten om daar op uitnodiging van NRG en ECN de kernreactor in Petten te bekijken. Na een grondige controle aan de ingang kwam ik binnen in het hoofdkantoor waar de algemeen directeur van NRG, Niels Unger, een introductie gaf over de stand van zaken in het bedrijf.
Omdat de afgelopen tijd veel is bericht in de media over de situatie van het nucleair historisch afval dat in Petten ligt opgeslagen, was dit een nuttig gesprek. Nucleair is een beladen term die bij veel mensen, vooral omwonenden van kerncentrales/reactoren, zorgen opwekt. Dat is heel begrijpelijk.
Eén van de redenen is dat er de kennis op dit gebied bij veel mensen vaak ontoereikend is. Ook voor mij was het goed om de reactor van dichtbij te zien en hierover extra te worden geïnformeerd. Zo hebben wij (met VVD-collega Rudmer Heerema en onze medewerkers) de regelkamer van de reactor van binnen mogen bekijken en kregen wij uitgelegd hoe het daar allemaal in zijn werk gaat. Vanaf 1961 heeft er altijd iemand in deze kamer gezeten, inclusief Kerst, Oud & Nieuw etc. Er wordt onafgebroken, in shifts uiteraard, een oogje in het zeil gehouden en dat is natuurlijk niet meer dan logisch als er nucleair materiaal in de nabijheid is.
Na de regelkamer werden we ontvangen in de ruimte waar de nucleaire vaten zijn opgeslagen. Over deze vaten is onlangs veel te doen geweest; het aantal vaten zou ophopen, er zou geen geld voor zijn om ze te transporteren naar de berging en er zouden een aantal van hen lekken. Ik heb hier (onderwijl staande op de grond boven de vaten) dan ook kritische vragen over gesteld. De NRG heeft mij absoluut weten te geruststellen. Een aantal vaten is inderdaad oud, en daarom is bij zes van hen het aluminium vat eromheen gaan corroderen. Er is echter geen sprake van lekken; er moet wel een nieuw systeem worden bedacht om deze betreffende vaten veilig uit de grond te halen en te vervoeren naar de COVRA in Vlissingen. Daar is NRG op het moment druk mee bezig en wij kregen een indruk van die operatie.
Tijdens het werkbezoek werd maar weer al te duidelijk wat voor belangrijk werk er wordt gedaan in Petten. Hier worden immers medische isotopen geproduceerd (door het gebruik van laag verrijkt uranium) waarmee kankerpatiënten worden behandeld (bijvoorbeeld middels bestraling in ziekenhuizen). Zolang er geen goed alternatief is gevonden voor het gebruik van kernenergie bij het maken van medische isotopen, zijn de reactoren dus van levensbelang. Niet alleen voor Nederland, maar ook voor de rest van de wereld.
Het was interessant om dit gedeelte van het productieproces te zien. Om een volledig beeld te krijgen van de resultaten die kunnen worden behaald door medische isotopen, ben ik van plan om binnenkort langs een ziekenhuis te gaan waarbij deze isotopen worden ingezet ten behoeve van medische behandelingen.
In het kader van een volledig beeld over kernenergie, afval en toepassingen was ik eerder al bij Urenco (opwerking) in Almelo, de COVRA (berging) in Vlissingen en bij de kerncentrale (energieopwekking) in het Zeeuwse Borssele
Ten slotte; een interessante reportage van Nieuwsuur over de NRG ten aanzien van deze materie die te bekijken is via de volgende link:
http://nos.nl/nieuwsuur/artikel/2144681-wie-gaat-er-betalen-voor-opruimen-kernafval-petten.html