D66 steunt Europees onderzoek naar beschikbaarheid kindergeneesmiddelen

Source: G.J.M. (Gerben-Jan) Gerbrandy i, published on Thursday, December 15 2016.

D66 is blij met de brede steun in het Europees Parlement om de beschikbaarheid van medicijnen voor de bestrijding van kanker voor kinderen te verbeteren.

Het Parlement roept de Commissie om onderzoek te doen naar de effectiviteit van regelgeving over kindergeneesmiddelen. Sinds 2007 worden farmaceutische bedrijven gestimuleerd op alle nieuwe medische producten voor volwassenen te screenen voor potentieel gebruik voor kinderen.

“Toegang tot goede gezondheidszorg en geneesmiddelen is een recht van ieder kind. Het is ontzettend belangrijk dat wordt onderzocht of deze regeling nog steeds het beoogde effect heeft, nu uit onderzoek blijkt dat de toegang tot kindergeneesmiddelen stagneert”, aldus D66-Europarlementariër Gerben-Jan Gerbrandy.

Beschikbaarheid kindergeneesmiddelen blijft achter

Onderzoek uit 2012 signaleert dat de beschikbaarheid van kindergeneesmiddelen op het gebied van met name oncologie en neonatologie achter lijkt te blijven. Ook lijken de genomen maatregelen tot nu toe nog niet tot tastbare resultaten te hebben geleid. De Commissie zal nu diepgaander onderzoek doen naar het functioneren, de economische impact van het beloningssysteem en de gevolgen voor de volksgezondheid.

Gerbrandy is blij dat het Parlement met overtuigende stem haar steun heeft uitgesproken voor het voorgenomen onderzoek van de Commissie. "We moeten elke kans ter verbetering van de ontwikkeling en beschikbaarheid van kindergeneesmiddelen met beide handen aangrijpen.”