D66 verwelkomt stap richting afschaffen roaming kosten

Source: M.R. (Marietje) Schaake i, published on Thursday, December 15 2016, 2:36.

Vandaag zette de Europese Commissie een nieuwe stap die de afschaffing van roaming vanaf Juni 2017 mogelijk maakt. Het gaat om een ‘fair use’ policy, die regelt in welke uitzonderlijke gevallen providers toch nog extra kosten mogen rekenen aan roamende klanten om misbruik te voorkomen. De regels van de Commissie moeten ervoor zorgen dat de afschaffing van de roamingtarieven niet tot hogere binnenlandse prijzen leidt. De telecom aanbieders dreigden dit wel te doen nu zij minder mogen rekenen wanneer hun klanten naar het buitenland reizen.

D66-Europarlementariër Marietje Schaake: “Het afschaffen van roaming in Europa mag niet verder vertraagd worden, het is belangrijk dat er weer een stap is gezet. Nu is er alleen nog een akkoord nodig tussen het Parlement en de lidstaten over de kosten die providers elkaar kunnen aanrekenen om de afschaffing van roaming helemaal rond te krijgen. Dat akkoord moet er zijn in Februari.”

Schaake: “De Commissie maakt nu gelukkig duidelijk dat uitzonderingen op roaming niet gelden voor mensen die voor hun werk of studie lang in het buitenland zitten. Afschaffing van roaming komt er dus ook voor de Erasmus-student of grenswerkers. De regeling is wel erg complex voor de gebruiker met een ongelimiteerd dataplan. Hoeveel data die precies gratis kan gebruiken in het buitenland zal nog moeten blijken uit de praktijk .”