Applaus

Source: M.R. (Marietje) Schaake i, published on Thursday, December 15 2016, 2:36.

De publieke tribune zat vol tijdens de uitreiking van de Sakharov Prijs, en Nadia en Lamiya, 21 en 18, namen om de beurt het woord. Hun emotionele woorden maakten diepe indruk. Toen iemand die op de publieke tribune zat me erop attent maakte dat de Europarlementariërs van de PVV niet opstonden tijdens het applaus, kon ik me dat eigenlijk niet voorstellen. Niet alleen vanuit menselijk oogpunt, maar ook omdat deze meisjes slachtoffer zijn van een Islamitische terreurgroep waar elke politicus in het Europees Parlement een einde aan wil maken. Aan de andere kant stonden PVV Europarlementariërs eerder ook niet op voor de Tsjechische vrijheidsactivist Vaclav Havel.

Tijdens het tweede applaus stond weer vrijwel iedereen op, ik keek wat de PVV-collega’s zouden doen, en zag inderdaad dat ze zaten. Ik stuurde er een tweet over (later verduidelijkt om te benadrukken dat ‘zogenaamd’ beter als ‘zogenoemd’ had kunnen worden aangeduid, en het ging om het niet erkennen van IS als staat).

Later kwam ik een PVV-collega tegen, die zei dat ze kort klapten en voor de meeste anderen weer gingen zitten. Dat zou verklaren waarom op deze foto, genomen vanaf de publiekstribune, 3 PVV MEPs zitten terwijl de meesten van hun fractie wel staan en applaudisseren. Inderdaad, Marcel de Graaf staat zoals in verschillende reacties werd aangegeven (foto 1). De rest niet (foto 2).

Toen ik vanochtend een aantal mails hierover in mijn inbox trof begreep ik dat GeenStijl een nieuwe post plaatste.

Wanneer GeenStijl je naam noemt stromen de stevige en soms agressieve en bedreigendere berichten binnen. Ook op Twitter worden harde termen door vooral anonieme Tweeps gestuurd.

De ‘boze burger’ is goed vertegenwoordigd op sociale media:

Dit soort tweets is helaas aan de orde van de dag voor de meeste politici. En heel even leek het alsof ook GeenStijl/GeenPeil voorman Bart Nijman, die nu zelf politieke ambities heeft, ook genoeg had van boze berichten. Maar voorlopig lijkt dat alleen voor de ontvangende kant te gelden.

Ik vond het belangrijk wel te antwoorden en zou het onwenselijk vinden als mensen zich laten afschrikken door scheldpartijen.

Wat de mensen betreft die zich beledigd en gekwetst voelen door mijn tweet: sorry. Ik ben de eerste die blij is wanneer de PVV en D66 het eens zijn.

Respect tonen aan slachtoffers van IS en het gevecht tegen de terreurgroep zouden juist thema’s moeten zijn die mensen in Europa samen brengen. Het is jammer dat ik dat schaarse moment van saamhorigheid in het Europees Parlement niet met eigen ogen heb gezien.