Straatsburg deze week: 12-15/12

Source: L.J.J. (Lambert) van Nistelrooij i, published on Friday, December 16 2016.

Op dinsdag 13 december werd in het Europees Parlement de Sacharovprijs uitgereikt, genoemd naar de Russische wetenschapper en Sovjet-dissident uit de Koude Oorlog. Deze Europese prijs zet ieder jaar uitzonderlijke personen in de kijker die zich inzetten voor de bescherming van de mensenrechten en schending ervan aanklagen. Dit jaar mochten twee dappere Iraakse Jezidi-vrouwen, Nadia Murad Basee en Lamiya Aji Bashar de prijs in ontvangst nemen. Op deze manier zetten zij hun strijd tegen IS voort.

Deze twee jonge vrouwen waren in handen gevallen van IS, waar ze seksueel misbruikt en mishandeld werden. Maar ze wisten te ontsnappen en hun verhaal te delen met de wereld. Hun speech in het Europees Parlement was dan ook aangrijpend.

Diezelfde dag heeft de EVP-groep haar kandidaat bekendgemaakt voor de voorzittersverkiezingen van het Europees Parlement. Deze verkiezingen zullen plaatsvinden op 17 januari volgend jaar in Straatsburg. In totaal hadden vier collega’s zich kandidaat gesteld, maar al na de eerste stemronde was het duidelijk dat de Italiaan Antonio Tajani de meeste stemmen had behaald. Tajani is voormalig Eurocommissaris en huidig vice-president van het Europees Parlement.