Debat over de uitkomsten van de Europese Top van 15 en 16 december 2016 - Main contents
Wordt recht gedaan aan het 'nee' in het Oekraïnereferendum? Die vraag staat op centraal in een debat over de uitkomsten van de Europese top van 15 en 16 december in Brussel. Daar sprak premier Rutte met zijn Europese collega's over een juridische bijlage bij het EU-associatieverdrag met Oekraïne. Hiermee wil hij tegemoetkomen aan de Nederlandse nee-stem in het Oekraïnereferendum.
Het debat is live te volgen op NPO Politiek
Spreektekst Han ten Broeke (VVD)
Alleen het gesproken woord geldt
Voorzitter,
In de aanloop naar het referendum bleek dat mensen zich consequent over een aantal punten zorgen maakten. Bijvoorbeeld dat dit verdrag zal leiden tot de toetreding tot de Europese Unie van een corrupt land als Oekraïne. Dat dit verdrag ons een oorlog intrekt. Dat er door dit verdrag een zak met geld naar Oekraïne gaat en dat we door dit verdrag overspoeld zullen worden met goedkope Oekraïense arbeiders. En die zorgen zagen we terug in de uitslag van dit raadgevend referendum.
De VVD heeft zowel tijdens de campagne als na de uitslag in dit parlement aangegeven dat we die zorgen zwaar zullen laten wegen.
Maar wij hebben méér zorgen, in toenemende mate zelfs. De VVD is bezorgd over onze veiligheid, stabiliteit en vrijheid. Over de manier waarop het Rusland onder Poetin chaos en verdeeldheid probeert te creëren in het Westen. In de NAVO. In de EU.
We kunnen onze ogen niet sluiten voor zijn illegale annexatie van de Krim, maar ook Zuid-Ossetië, Abchazië, zijn gestook in de Donbass. De Russische rol bij het op gang brengen van vluchtelingenstromen uit Syrië in de richting van Europa. Het opstellen van ballistische raketten aan de EU-grens, met uitdrukkelijk de mogelijkheid voor een nucleaire lading, in Kaliningrad. Dat is geen reden om Rusland te haten. Maar het is ook geen reden om op onze rug te gaan liggen. We moeten staan voor wat we vinden, met wie we handel drijven, met wie afspraken maken of verdragen sluiten.
We moeten onszelf niet laten verdelen maar krachtige eensgezindheid tonen. Zeker ten opzichte van Rusland, dat alleen maar daarvoor respect kan opbrengen.
Voorzitter,
Met ál deze zorgen is de premier aan de slag gegaan. Het heeft even geduurd maar de missie van onze premier in Europa heeft tot resultaat geleid: een juridisch bindend besluit bovenop het verdrag en waarmee vijf grote zorgen over wat dit verdrag zou kunnen betekenen worden geadresseerd.
Uit het akkoord vloeit geen EU-lidmaatschap voor Oekraïne voort en ook geen verplichting tot militaire steun. Het akkoord houdt geen extra financiële verplichtingen in voor Nederland en verschaft Oekraïners niet het recht om vrijelijk in Nederland te verblijven of te werken. Daarnaast is de bestrijding van corruptie nog essentiëler onderdeel van het akkoord geworden en bij schending van de afspraken kan de overeenkomst worden ontbonden.
Het is nu aan ons, gekozen volksvertegenwoordigers, om tot een beslissing te komen. De uitslag van een raadgevend referendum is een zwaarwegend advies, maar het is onze verantwoordelijkheid om alle belangen te wegen en daar loop ik, daar loopt de VVD, niet voor weg. Wij zijn niet gekozen om blind achter peilingen aan te lopen of simpelweg doorgeefluik te zijn van een raadgevend referendum. Wij dienen alle belangen te wegen. Dat zei de VVD voor het referendum en dat zeggen we nog steeds.
Voorzitter, het was zoveel makkelijker geweest voor de VVD om het verdrag direct door de shredder te halen, en niet de premier eropuit te sturen om iets met die zorgen te doen. Maar echt leiderschap is moeilijke kwesties niet uit de weg te gaan, maar koppig te lijf te gaan. In het landsbelang.
Dát heeft deze premier gedaan.
Dank u wel.