Kamerbreed

Source: M.R. (Marietje) Schaake i, published on Monday, January 23 2017, 2:52.

In Kamerbreed: Ben Knapen, CDA-senator en voormalig staatssecretaris van Europese Zaken, PvdA-Tweede Kamerlid Marit Maij en D66-Europarlementariër Marietje Schaake.

Kees Boonman sprak met hen over de installatie van de nieuwe Amerikaanse president en de Brexit, twee grote internationale gebeurtenissen. Wat zijn de gevolgen daarvoor voor Nederland en Europa?

Vanaf vrijdagavond is Donald Trump de nieuwe Amerikaanse president. De verkiezing van de eigenzinnige zakenman heeft de hele wereld verrast. Trump zoekt toenadering tot de Russische president Poetin, is kritisch over de NAVO en denkt dat na het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie verder uit elkaar zal vallen.

Ben Knapen (CDA), Marit Maij(PvdA) en Marietje Schaake (D66) discussiëren over de vraag welke gevolgen zijn aangekondigde beleid zal hebben voor Nederland en Europa.

De Britse premier Theresa May heeft deze week haar langverwachte speech gehouden waarin ze uiteen zet hoe de Brexit er uit moet gaan zien. Het wordt een keiharde Brexit. May wil geen deal die het Verenigd Koninkrijk voor de helft binnen en voor de andere helft buiten de EU houdt. Wordt het vertrek van het VK uit de Europese Unie een echtscheiding of een vechtscheiding en wat zijn de belangrijkste gevolgen voor Nederland?

Veel politici hadden zowel de verkiezing van Trump als de Brexit niet zien aankomen. Welke lessen trekken Knapen, Maij en Schaake hieruit? Wat is hun antwoord op de boosheid en onzekerheid van sommige mensen en welke rol speelt die bij de Nederlandse verkiezingen?