D66 verwelkomt stem voor CETA

Source: M.R. (Marietje) Schaake i, published on Tuesday, January 24 2017, 3:13.

D66-Europarlementariër Marietje Schaake is blij dat de handelscommissie van het Europees Parlement vandaag voor ratificering van CETA, het handelsverdrag met Canada, heeft gestemd. Schaake: “CETA is het meest vooruitstrevende en progressieve verdrag dat de EU ooit heeft onderhandeld. We moeten zorgen dat we dit verdrag met de liberale regering van Justin Trudeau zo snel mogelijk in werking laten treden. President Trump heeft handelsmaatregelen aangekondigd, die grote gevolgen kunnen hebben voor Canada. Het is ook zaak dat de EU en Canada samen het multi-laterale systeem versterken.”

Economische samenwerking

CETA versterkt de economische samenwerking tussen Europa en Canada creëert kansen komen voor Europese bedrijven in Canada. Schaake: "Invoerheffingen verdwijnen en procedures worden simpeler en voorspelbaarder. Europese bedrijven krijgen veel meer toegang tot Canadese overheidsopdrachten, dat is een cruciaal voordeel. De Canadese economie is groter dan die van Rusland en een belangrijke markt voor Europese bedrijven. Samen met Canada kunnen we bovendien internationaal samenwerken om het op regels gebaseerde handelssysteem te versterken en wereldwijd hoge standaarden te zetten."

Investeringsbescherming

Investeringsbescherming was lang een heet hangijzer, maar de Europese Commissie heeft onder druk van het Europees Parlement een nieuw systeem ontworpen. Schaake: "Canada en de EU hebben investeringsbescherming binnen CETA vergaand hervormd en transparanter en eerlijker gemaakt. We willen geen geheime gerechtshoven. Het grote probleem is dat Europese lidstaten wel nog 1,300 verdragen hebben waar de verouderde ISDS nog wel in zit. Die moeten worden hervormd. Samen met de Canadezen en andere internationale spelers moet worden gewerkt aan een internationaal hof, naar model van de Wereldhandelsorganisatie. CETA is een stap in die richting."

Nu CETA is goedgekeurd door de handelscommissie moet er door de plenaire vergadering van het Europees Parlement in Straatsburg over worden gestemd.