Telefoon uit tegen de stress

Source: L.F. (Lodewijk) Asscher i, published on Wednesday, February 1 2017.

Als vicepremier moet ik natuurlijk altijd bereikbaar zijn. Tot mijn schande komt het dus ook best vaak voor dat ik een berichtje sta te sturen terwijl ik langs de lijn sta bij het voetballen van mijn zoon. Ik heb er zelf voor gekozen en ik heb de mazzel dat ik streng kan zijn over mijn agenda. Zo doe ik geen zakelijke diners, omdat ik ze niet efficiënt vind en liever eet met de mensen die ik lief heb. Tijdens het eten thuis probeer ik ook niet met werk bezig te zijn. Dat kan als de kinderen op bed liggen.

Voor mij is het een vrijwillige keuze maar veel mensen bekijken en beantwoorden ook laat in de avond nog hun werkmail of app-jes van collega’s. Uit schuldgevoel of door groepsdruk. Dat zorgt ook voor extra stress. Ziekmakende stress. Het gevoel dat je nooit klaar bent met werken. Het is niet gezond om altijd en overal bereikbaar te zijn.

Een veeleisende baan kan worden vergeleken met topsport. Je wil het beste uit jezelf halen en daarvoor moet je in vorm zijn. Een beetje spierpijn is niet erg, en een beetje stress ook niet. Maar voortdurend aan het werk zijn terwijl je niet meer kan, terwijl je even moet opladen, is - net als sporten met een blessure - gevaarlijk. Mensen kunnen na verloop van tijd een burn out oplopen en lang ziek blijven.

We hebben allemaal behoefte aan rust en ontspanning na een lange werkdag. Mensen verdienen daarom het recht om onbereikbaar te zijn. Na een lange dag hard werken is het fijn om thuis tijd door te brengen met het gezin of af te spreken met vrienden. Dat gaat lastig als er voortdurend een baas of collega in je hoofd fluistert dat je nog een mailtje moet bekijken of een berichtje moet beantwoorden.

Daarom wil ik dat Nederlandse werknemers het recht op onbereikbaarheid krijgen, na werktijd. Geen verbod op thuiswerken in de avond of in het weekend hoor, het is juist fijn dat niet iedereen altijd op de zelfde plek hoeft te zijn. Maar bij modern werken hoort ook moderne bescherming. Dat betekent de keuze aan de werknemer laten. Van hard werken wordt niemand ziek, maar van te hard werken wordt iedereen ziek.