D66: Erasmus+ toont meerwaarde Europa

Source: M.R. (Marietje) Schaake i, published on Thursday, February 2 2017, 2:45.

D66-Europarlementariër Marietje Schaake is blij dat het Europees Parlement de positieve uitkomsten van de evaluatie van het Erasmus+ programma omarmt. Met Erasmus+ zijn in 2014 bestaande Europese onderwijsprogramma's samengevoegd en gestroomlijnd. Schaake: "Internationale uitwisselingen zijn van grote waarde voor de persoonlijke ontwikkeling van studenten. Het vergroot hun kansen op een baan. Met Erasmus+ investeren we in volgende generaties: de toekomst."

Kansen voor iedereen

Vandaag nam het Parlement het eerste voortgangsrapport van Erasmus+ aan. Daaruit blijkt dat de samenvoeging van verschillende programma's tot Erasmus+ en de hogere begroting succesvol is. De Europese Commissie, de lidstaten en de onderwijssector moeten nu aan de slag om de naamsbekendheid van het programma verder te vergroten. Schaake: "Erasmus+ geldt niet alleen voor universitaire uitwisselingen, maar voor studenten uit alle lagen van het onderwijs. Door studenten en onderwijsinstellingen beter te informeren en onnodige drempels weg te nemen kunnen straks nog meer studenten belangrijke ervaring in het buitenland opdoen. Zo werken we aan kansen voor iedereen."

Investeren in onderwijs

Waar de Erasmus uitwisselingen eerst op de tocht leken te staan omdat de lidstaten wilden korten op de EU-begroting, werd dankzij de inzet van Schaake vanaf 2014 bijna 40% meer budget vrijgemaakt voor internationale uitwisselingen. Schaake: "We zijn er nog niet. Het budget voor het Erasmusprogramma valt in het niet bij de enorme sommen die we uitgeven aan verouderde landbouwsubsidies. Juist nu moeten we in de strijd tegen de hoge jeugdwerkloosheid investeren in het allerbeste onderwijs."