Meer jezelf verliezen

Source: J.H. (Han) ten Broeke i, published on Saturday, February 11 2017.

,,Meer jezelf worden, door je te verliezen in een schilderij. Dat is wat ik u toewens”, zei de beroemde Benedictijnermonnik Anselm Grün in Ootmarsum. In de kerk middenin het middeleeuwse plaatsje reikte hij samen met kunstschilder Ton Schulten het eerste exemplaar van hun gezamenlijke boek uit aan VVD-Kamerlid Han ten Broeke.

,,Ik overwoog als kind naar de kunstacademie te gaan”, zei Ten Broeke. ,,Om van Haaksbergen, waar ik opgroeide, naar het kunstenaarsoord Ootmarsum te gaan, vond ik toen al geweldig.” Als buitenlandspecialist in de Kamer weet hij inmiddels heel wat verder van huis de weg: ,,Het moet wel heel raar lopen als de VS en Rusland nu opeens écht goede vrienden zijn”, relativeerde hij de nieuwsberichten. ,,En dat de Chinese president Xi Jinping opeens met Europa samen wil, is ook onzin.”

In de eigen galerie van Schulten stond een borrel klaar, op loopafstand van de kerk. Paul Dinkgreve, die als voorzitter van SRA de scepter zwaait over de accountantsbranche, kwam met zijn echtgenote, kunstenares Gabrielle Dumas, net als medisch specialist Jan Meijer met zijn echtgenote Durk. Zij gingen allemaal met het boek ’Het geheim van de weg’ weer naar huis, gesigneerd door zowel schilder Schulten als pater Grün, die de teksten schreef bij de foto’s van Schultens doeken.

,,Ik heb genoteerd wat bij me opkwam”, reageerde de bestseller-kloosterling losjes. Dat kan grote gevolgen hebben. Van één boek van hem zijn al 1,3 miljoen exemplaren verkocht. Dat ging overigens uitsluitend over spiritualiteit.

Foto: Ton Schulten (l.), Anselm Grün (m.) en Han ten Broeke

Lees ook:

Tubantia, 04-02-2017

Drukke presentatie van nieuw boek Ton Schulten met pater Anselm Grün