Europese Unie laat haar sociale gezicht zien in Drenthe en Overijssel

Source: A.M. (Agnes) Jongerius i, published on Tuesday, February 14 2017, 3:18.

De provincies Drenthe en Overijsel krijgen een Europese investering van 1,8 miljoen om werkzoekenden te helpen een nieuwe baan te vinden. In deze regio’s raakten meer dan duizend mensen hun baan kwijt door faillissementen van o.a. V&D, Dolcis, en de schoenenwinkel Manfield. Het geld wordt gebruikt om deze mensen te trainen in nieuwe vaardigheden, zodat ze meer kans maken op de arbeidsmarkt.

Het geld komt uit een speciaal Europees fonds dat is bedoeld voor steun aan mensen die hun baan kwijtraken als gevolg van een faillissement, veroorzaakt door globalisering of de economische crisis. Ik vind dit een zeer belangrijk instrument, omdat Europa hier haar sociale gezicht toont.

In Drenthe en Overijssel gaat dat nu gebeuren. Werknemers waren hier dubbel de klos. Ze werkten in een krimpregio en ook nog in de detailhandel, waar de banen op dit moment snel verdwijnen. Door te investeren in de juiste scholing hebben deze mensen weer uitzicht op een nieuwe baan. Het is een belangrijke impuls voor de regio en een steun voor al die mensen die weer aan het werk willen.

Achthonderd werknemers, waarvan ruim de helft jonger dan 24 jaar, worden nu met dit fonds geholpen. Ook in andere Europese landen is het fonds de afgelopen jaren met goed resultaat ingezet. Juist in deze tijden van snelle economische verandering door globalisering, robotisering en andere technologische vooruitgang is het van groot belang dat Europa blijft investeren in haar meest belangrijke kapitaal: het menselijk kapitaal.

Agnes Jongerius