Han ten Broeke (VVD): "Soms moet je vuile handen maken om resultaat te krijgen"

Source: J.H. (Han) ten Broeke i, published on Wednesday, February 15 2017.

Nederland kiest op 15 maart een nieuwe Tweede Kamer. Hoe denken kandidaten van politieke partijen over mensenrechten? Anna Timmerman, HRW’s senior directeur voor Nederland, interviewt een reeks politici, lees de verhalen in dit blog.

“Er is voor mij één moment in mijn leven geweest dat ik wilde demonstreren voor mensenrechten, en dat was het moment dat in Iran een fatwa werd uitgesproken tegen schrijver Salman Rushdie. Ik dacht: hier clasht de samenleving; hier clasht ontwikkeling met de achterlijkheid.

Recent zag ik weer zo’n voorbeeld, toen 5.000 Nederturken met rode vlaggen liepen te zwaaien op de Erasmusbrug in Rotterdam en riepen ‘Erdogan is onze leider, Turkije is ons land’. Ironie der ironie om dat te roepen op een brug die vernoemd is naar Erasmus! Ik vind het heel erg dat een derde generatie geen loyaliteit voelt met Nederland en de overwinning viert van een man die mensenrechten maar zo zo neemt, die 1200 rechtszaken heeft lopen tegen smaad en die elke journalist als een bedreiging ervaart!

Mensenrechten zijn nu de hoeksteen van het Nederlands buitenlands beleid. Maar ik denk dat we mensenrechten moeten verdedigen op een meer realistische manier. Ik zou het aantal landen willen beperken, ik vind dat je moet kijken naar wat haalbaar en toetsbaar is. Ik wil effectiviteit, want goede bedoelingen zijn fantastisch, maar die plaveien de weg naar de hel.

Lees het hele artikel op HRW.org

Foto: Han ten Broeke (VVD) met Anna Timmerman (HRW)