‘In de landbouw van de toekomst zijn opbrengsten onzichtbaar’

Source: J. (Jan) Huitema i, published on Sunday, February 12 2017.

De wereld verandert in razendsnel tempo, zo ook de land- en tuinbouw. Door middel van sensoren, robots en GPS kunnen wij veel preciezer en effectiever produceren. Zo kunnen we met minder middelen meer bereiken. Wat veel mensen misschien niet beseffen is dat boeren en tuinders naast melk, vlees en groenten, nog iets waardevols produceren: data! Terwijl u op uw trekker rijdt levert u data aan de machinebouwers en de sproei-installatie stuurt de instellingen die u kiest meteen door naar de fabrikant.

In de land- en tuinbouw heeft Big Data, het inzetten van deze gegevens om beter te begrijpen wat er gebeurd op het land, in de kas of in de stal, een enorme toekomst. Daar moeten we ons voordeel mee doen en vooruit blijven denken. Want terwijl boeren en tuinders apparaten gebruiken, genereren ze data die nu alleen nog door individuele fabrikanten wordt gebruik. Dat kan beter, want we kunnen veel meer met deze informatie.

Iedere machine hanteert nu vaak bijvoorbeeld zijn eigen format. Zonde, want daardoor kunnen we de gegevens niet combineren. Wanneer we de data kunnen samenvoegen, krijgen we betere en interessante resultaten, die vervolgens kunnen leiden tot waardevolle nieuwe inzichten. Zoals bol.com alle informatie over de prijzen van boeken verzameld, zo kan er straks een applicatie zijn die bijvoorbeeld informatie samenvoegt en bruikbaar maakt. Daarnaast wil je zorgen dat er veel van dat soort applicaties kunnen zijn, dus de data moet voor iedereen beschikbaar zijn.

Dus wij krijgen vragen als, van wie is deze data? Is dat de boer die zijn GPS coördinaten doorgeeft of is het de machinefabrikant, die het mogelijk maakt de data te genereren? Een belangrijke discussie die de komende jaren zal gaan spelen. Daarom wil ik er op tijd bij zijn. In het Europees Parlement organiseer ik een hoorzitting, waar deze vragen centraal staan. Soms zeg ik weleens dat Nederland het Silicon Valley van de land- en tuinbouw is. De mate waarin nieuwe technieken worden gebruikt is in vergelijking met de rest van Europa enorm, daar kunnen we op kapitaliseren.

Deze blog verscheen ook op boerderij.nl