Debat over Oekraïnereferendum houdt nooit op

Source: J.H. (Han) ten Broeke i, published on Wednesday, February 22 2017.

VVD-Kamerlid Ten Broeke is een geestige persoon. Zo vroeg hij zich gisteravond, in het zoveelste Kamerdebat over het Oekraïnereferendum, quasiverbaasd af waarom de Partij voor de Dieren er geen waardering voor had dat premier Rutte in zijn zoektocht naar een antwoord op de nee-stem "geitenpaadjes had bewandeld en muizengaatjes gezocht." Zo'n diervriendelijke aanpak had mevrouw Thieme toch aan moeten spreken?

Maar Ten Broeke is vooral ook een handige en vaardige volksvertegenwoordiger. Dat bleek wel weer toen hij in datzelfde debat CDA-woordvoerder Omtzigt het vuur na aan de schenen legde. Ten Broeke kon het niet begrijpen dat het CDA, dat niets moet hebben van referenda en dat een warm voorstander is van de representatieve democratie, nu zo unverfroren pleit voor een onvoorwaardelijk uitvoeren van de nee-stem bij het Oekraïnereferendum. Ook gisteravond weer keerde Omtzigt zich vol overtuiging tegen het wetsvoorstel dat de daadwerkelijke inwerkingtreding van het associatieverdrag regelt.

Natuurlijk heeft het CDA daarbij een redenering; een redenering die ook best hout snijdt. Wij zijn tegen referenda, stellen de christendemocraten, maar als er eenmaal op wettige wijze een referendum is gehouden, dán behoort een kabinet de uitslag daarvan ook als de wiedeweerga uit te voeren en geen kronkelpaadjes in te slaan. Nee is nee, aldus het CDA.

Lees verder op RD.nl

Lees meer over het Debat Associatieovereenkomst met Oekraïne