Waarom de EU-regels voor spionagetools (nog) niet werken

Source: M.R. (Marietje) Schaake i, published on Thursday, February 23 2017, 2:49.

Het onderzoek bevestigd de grote nood die er is aan meer transparantie over deze handel. Uit het onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat 11 Europese landen geen enkele informatie wilden geven over deze handel.

Nood aan meer transparantie

‘Er zijn getallen die je nooit zult vangen,’ zegt Marietje Schaake van D66 in het Europees Parlement. Ze staat al jaren op de barricade voor strengere wetgeving voor de export van digitale wapens. ‘We hebben het over een donkergrijze, intransparante en duistere industrie.’

Uit het onderzoek blijkt verder dat 18 EU-lidstaten in de afgelopen twee jaar de export van surveillance technologieën maar in 4% van alle aanvragen hebben geweigerd (14 keer op 331 aanvragen). Dat is problematisch, aangezien een derde van die vergunningen naar landen ging zoals de Verenigde Arabische Emiraten, Egypte of Vietnam - landen die door denktank Freedom House het stempel 'onvrij' kregen.

Zoals De Correspondent schrijft:

“Volgens Reporters without Borders is Vietnam ‘een vijand van internet’ en zitten er, op China en Iran na, de meeste online dissidenten en bloggers ter wereld in de gevangenis. Ook een Deens bedrijf kreeg toestemming van zijn regering om in Vietnam een systeem te demonstreren voor het monitoren van internetverkeer.”

Nood aan hervorming van bestaande regels