Het antisemitisme onderschat

Source: J.H. (Han) ten Broeke i, published on Sunday, February 26 2017.

VVD-buitenlandwoordvoerder Han ten Broeke is in de Tweede Kamer dé expert op het gebied van het Midden-Oosten. Hij blikt terug op de afgelopen regeringsperiode en maakt de balans op over zaken die relevant zijn voor de Nederlandse Joden.

In zijn kamer op het Haagse Binnenhof staat een foto met Mahmoud Abbas, genomen toen Hans ten Broeke samen met fractievoorzitter Halbe Zijlstra en VVD-prominent John Manheim begin 2015 Israël en de Westbank bezocht. “John introduceert geloof ik al sinds de jaren 70 VVD-buitenlandwoordvoerders in Israël en de Westbank. Voor Halbe was het zijn eerste bezoek. Als fractieleider moet je de evergreen van de buitenlandse politiek kennen. We hebben Abbas voorgesteld om een tweede productenscanner te plaatsen bij de Kerem Sjalom-overgang tussen Israël en Gaza. Nederland plaatste er ooit al een eerste. Die scanners zijn belangrijk omdat je daarmee kunt zien of er wapens worden gesmokkeld. Het stimuleert Gaza’s export, bevordert Israëls veiligheid en de Palestijnse Autoriteit kan ermee aantonen dat die een verschil kan maken in Gaza.

Drie weken geleden was ik weer in Tel Aviv, op uitnodiging van generaal b.d. Amos Yadlin voor de INSS-conferentie [Institute for National Security Studies, red]. Ik was ook een dag in Gaza. Het is bepaald geen plek waar je graag wilt wonen, maar een openluchtgevangenis, zoals hier nog wel eens wordt beweerd, is het niet. Er wordt constructief opgeruimd en gebouwd na de laatste confrontatie met Israël in 2014. Ook voor die wederopbouw en het wederzijds vertrouwen is zo’n scanner essentieel.”

Lees het hele artikel in het Nieuw Israëlietisch Weekblad

Foto: Han ten Broeke in Gaza, waar aardbeien worden gekweekt met Nederlandse hulp en Israëlische technologie (Joël Serphos)