EP: Strengere regels kankerverwekkende stoffen

Source: A.M. (Agnes) Jongerius i, published on Tuesday, February 28 2017, 3:17.

Het Europees Parlement wil strengere regels voor kankerverwekkende en giftige stoffen op de werkplek. De EP-Commissie voor Werkgelegenheid en Sociale Zaken heeft hier vandaag met een grote meerderheid voor gekozen. Het moet ertoe leiden dat voor miljoenen werknemers in de EU de werkplek veiliger wordt. Nu nog sterven jaarlijks 100.000 mensen in de EU als gevolg van blootstelling aan kankerverwekkende en giftige stoffen.

De Europese Commissie deed enige tijd geleden voorstellen voor het herzien van de Europese regels rond de zogenaamde ‘carcinogene, mutagene en reprotoxische’ stoffen. Een hele mond vol; maar het komt neer op schadelijke stoffen die vrijkomen bij industriële productie.

Denk hierbij aan bijvoorbeeld zaagsel, giftige gassen of (steen)gruis. Vele miljoenen Europese werken dagelijks met deze stoffen om de producten te vervaardigen die wij allemaal gebruiken. De oude Europese richtlijn was gebaseerd op gedateerd onderzoek en voldeed niet meer. Een update is hard nodig.

Het Europees Parlement wil nu dat de Europese Commissie nog verder aanscherpt. Werkgevers zijn wel eens geneigd om de ‘indirecte’ gezondheidsschade van hun werknemers, die soms pas jaren later aan het licht komt, te gemakkelijk af te doen. Dit kan en mag niet. Alle Europese werknemers moeten zich veilig weten op hun werkplaats, of het nu gaat over fysieke ongevallen of om, zoals in dit geval, langzame ontwikkeling van chronische aandoeningen als kanker of longziektes.

Nu beginnen de onderhandelingen met de EU-lidstaten over de aanscherping van de regels. Ik ga dat nauwlettend in de gaten houden. Want als het gaat om een veilige en gezonde werkplek is geen concessie mogelijk.