Niet altijd schouder aan schouder - Main contents
Als het om het Twentse belang gaat in Den Haag, worden streekgenoten bondgenoten. Samen strijden kandidaat-Kamerleden voor de regio, al zorgde het geld voor infrastructuur zaterdag voor een boeiende confrontatie.
De knik in de brug over de A1 bij Deventer opent de poort naar Twente. Daar, op de grens van Gelderland en Overijssel, worden de drie Twentse politici in Den Haag - staatssecretaris Sharon Dijksma van Infrastructuur en Milieu en de Kamerleden Pieter Omtzigt (CDA) en Han ten Broeke (VVD) - bevangen door het gelukzalige gevoel dat ze 'thuiskomen'. ,,Ik kan overal wonen en werken, maar er is één plek waar ik me echt thuis voel", verklaarde de in Ambt Delden woonachtige Han ten Broeke zaterdag de liefde aan zijn geboortestreek.
Twente, regio met ruim 600.000 inwoners zou zo graag na 15 maart met meer dan twee parlementariërs in de Kamerbankjes zitten. Dertien Twentse politici doen een gooi naar zo'n blauwe zetel, zes van hen gingen zaterdag in debat over hun inzet voor de Twentse zaak. Naast het trio Dijksma-Ten Broeke-Omtzigt waren dat Jaimi van Essen (D66), Bert Tijhof (ChristenUnie) en Cora Smelik (GroenLinks).
Twentse Kamerleden denken over veel onderwerpen hetzelfde. Meer werkgelegenheid, een betere bereikbaarheid en infrastructuur - het zijn onderwerpen die vragen om een hecht blok Twentse parlementariërs. Ten Broeke: ,,Als het om de inzet voor Twente gaat, zijn jullie mijn bondgenoten en worden partijgenoten in de fractie concurrenten." Door gezamenlijk optrekken kon het Rijksmuseum Twenthe voor sluiting worden behoed en heeft Twente met Almelo nog steeds een volwaardige rechtbank.
Lees het hele artikel in Tubantia of via Blendle